De leerlingen maken de producten zelf die straks in de pop up store te koop zijn.
De leerlingen maken de producten zelf die straks in de pop up store te koop zijn. (Foto: )

Leerlingen runnen eigen pop up-store

Het pand aan de Kerkstraat 5 in Gemert, verandert vrijdag 13 en zaterdag 14 maart verandert in de pop-upstore CoCo Sjop. Deze tijdelijke winkel wordt gerund door leerlingen van het Commanderij College (locatie vmbo-pro Gemert). Zij realiseerden de winkel volledig zelf: van ondernemersplan tot de in- en verkoop van producten.

GEMERT - “Het idee is om leerlingen niet alleen binnen de schoolmuren te laten leren”, zegt docent Joost Boesewinkel. “Ze leren óók vanuit echte situaties in de praktijk.” Vmbo-leerlingen uit leerjaar 3 (gemengde leerweg) en basis/kader-leerlingen uit leerjaar 4 met het keuzevak ‘ondernemen’ krijgen de kans een eigen winkel te runnen. Zij bepalen welke producten er verkocht worden en moeten daarbij de financiën goed in de gaten houden. “We geven de leerlingen veel verantwoordelijkheden. Ze krijgen zelfs een eigen bankrekening. We vragen hen om na te denken over zaken als: hoeveel producten kopen we in? Wat wordt de inrichting van de pop-upstore? En hoe moet het logo eruitzien? We doen dus een beroep op de creativiteit van de leerlingen.”

Onderdeel van het project is om kennis op te doen over ondernemen door contact te leggen met winkeliers uit Gemert. De praktijk als lesmateriaal. Eén van die ondernemers werkt op een bijzondere manier mee. “Pieter Staadegaard stelt graag zijn nieuwe locatie aan de Kerkstraat ter beschikking voor de pop-upstore”, vertelt docent Valerie de Groot. “Hij wil dit pand gebruiken als uitbreiding voor zijn koffiebranderij Usawa Coffee. Hij is zo enthousiast over het schoolproject dat hij de verbouwing speciaal voor ons een week heeft uitgesteld.”

De leerlingen gemengde leerweg zijn in totaal 10 weken bezig met het project. De basis/kaderleerlingen al vanaf het begin van het schooljaar. Valerie de Groot: “Zij kopen namelijk geen producten in, maar maken deze zelf. Bezoekers van de pop-upstore kunnen straks bijvoorbeeld zelfgemaakte oorbellen kopen.”

De winkelopening vindt op vrijdag 13 maart plaats om 14.00 uur.

De openingstijden van de CoCo Sjop zijn als volgt:

Vrijdag 13 maart van 14.00 tot 20.00 uur en zaterdag 14 maart van 09.00 tot 17.00 uur

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden