V.l.n.r.: Hajar Yagkoubi, Anita Awolaja, Julienne Tullemans (beheerder Cacaofabiek Expo)
V.l.n.r.: Hajar Yagkoubi, Anita Awolaja, Julienne Tullemans (beheerder Cacaofabiek Expo) (Foto: LAURA MAESSEN)

World Press Photo geopend

“Wat mooi om deze 62e editie van World Press Photo Exhibition wereldwijd af te mogen sluiten op deze prachtige plek,” sprak Anita Awolaja, expositie manager en curator bij World Press Photo Foundation. Vrijdag 6 maart is de World Press Photo Exhibition 2019 Helmond officieel geopend in het bijzijn van zo’n 150 genodigden. Daarna betraden de eerste enthousiaste bezoekers de expositieruimte in De Cacaofabriek. De tentoonstelling is nog tot en met zondag 29 maart te bezichtigen in De Cacaofabriek.

HELMOND - Waar de genomineerden voor 2020 alweer bekend gemaakt zijn, reisde Exhibition 2019 de afgelopen weken nog over de hele wereld. Helmond is hekkensluiter en is daarmee de allerlaatste plek waar deze 62e editie van World Press Photo te zien is.

World Press Photo laat confronterende en ontroerende foto’s van de belangrijkste en meest nieuwswaardige verhalen van het jaar zien. “We halen letterlijk de wereld naar Helmond en we hopen dat iedereen van jong tot oud het komt zien. De entree is daarom gratis gehouden, met dank aan onze partners en sponsoren,” aldus Jochem Otten, directeur van De Cacaofabriek.

De Foto van het Jaar 2019 is 'Crying girl on the Border' van John Moore. De foto toont de huilende Hondurese peuter Yanela Sanchez als zij en haar moeder in bewaring worden genomen door Amerikaanse grensfunctionarissen in McAllen, Texas op 12 juni 2018.

Dit jaar is ook voor het eerst een World Press Photo Story of the Year gekozen. De prijswinnaar is The Migrant Caravan van de Nederlands/Zweedse fotograaf Pieter ten Hoopen. De serie documenteert de grootste migrantenkaravaan in de recente geschiedenis: 7.000 migranten, onder wie minstens 2300 kinderen.
Flamingo Socks van de Nederlandse fotograaf Jasper Doest won de tweede prijs in de categorie Nature – Singles.

Deze en ruim 150 andere bekroonde beelden van 43 fotografen uit 25 landen zijn wereldwijd door meer dan 4 miljoen mensen gezien, maar nu dus in Helmond voor het laatst te bewonderen.

Foto’s leren onszelf in die ander te zien
“Een foto uit de winnende serie The Migrant Caravan van Pieter ten Hoopen raakte me meteen bij de eerste aanblik. Om de schoonheid van het beeld én om het verhaal,” vertelt Hajar Yagkoubi (jongerenvertegenwoordiger Mensenrechten & Veiligheid bij de VN). “Dat deed me denken aan een beroemde uitspraak van Buddha: wanneer je jezelf in anderen kan zien, is het onmogelijk om de ander pijn te doen. Een uitspraak die wat mij betreft precies zegt waar deze tentoonstelling over gaat. Foto’s leren onszelf in die ander te zien, en verbinden ons op een meer persoonlijke manier met de wereld.”

Antoinette Maas (wethouder cultuur Gemeente Helmond) sluit zich daar volledig bij aan in haar openingswoord. “Wat me aangrijpt in de expositie is vooral de positie van kinderen, die vaak het slachtoffer zijn van een groter maatschappelijk probleem. En dat terwijl ik gisteren een meisje van 9 (met haar familie gevlucht naar Nederland) sprak over de nieuwe toekomst die ze hier in Helmond heeft gekregen. Dat maakt me dan extra trots op onze stad.”


Zelf aan de slag in de klas
Geïnspireerd door World Press Photo gingen 23 klassen van Stichting Openbare Basisscholen Helmond zelf aan de slag met fotografie. De uitdaging? Ga in groepjes van vijf de straat op om een beeldverhaal te maken. Ieder krijgt één kans - want er wordt gewerkt met polaroidcamera's - en de vijf platen moeten samen één verhaal vertellen. Nu ze weten wat er allemaal komt kijken bij het maken van een beeldverhaal komen de groepen 7 en 8 van OBS Brandevoort, OBS De Straap, OKC De Bundertjes, OKC De Lindt, OKC De Rakt, OKC De Stroom en OBS ‘t Hout natuurlijk ook de wereldse beelden van World Press Photo Expositie bekijken in De Cacaofabriek, inclusief hun eigen expositie! Al hun 550 foto’s zijn namelijk gelijktijdig met #WPPhHelmond2019 te zien in de lichtstraat van De Cacaofabriek.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden