Lucas Gassel, Vlucht naar Egypte, 1542, olieverf op paneel. Bonnefantenmuseum Maastricht. © Fotografie Peter Cox
Lucas Gassel, Vlucht naar Egypte, 1542, olieverf op paneel. Bonnefantenmuseum Maastricht. © Fotografie Peter Cox (Foto: )

Meester van het Landschap komt thuis

Werken van de zestiende–eeuwse meester van het landschap, Lucas Gassel, komen naar huis. Voor de eerste keer ooit! Van dinsdag 10 maart tot en met zondag 7 juni komen werken van zijn hand, van over de hele wereld, naar Helmond voor de grootse tentoonstelling Lucas Gassel van Helmond: Meester van het landschap.

HELMOND - Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de werken van Lucas Gassel samen komen en te zien zijn. De schilderijen, tekeningen en prenten zijn afkomstig van gerenommeerde musea en uit particuliere collecties in diverse landen, van België tot Spanje en van Mexico tot de Verenigde Staten. Onder de bruikleengevers bevinden zich Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in Brussel, de Narodní Galerie, Praag; het Kupferstichkabinett van de Staatliche Museen zu Berlin, The Wadsworth Atheneum, Hartford (VS), het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, The Metropolitan Museum of Art in New York, het Rijksmuseum in Amsterdam, de Brusselse Koninklijke Bibliotheek van België; Musée du Louvre in Parijs; uit eigen land, het Bonnefantenmuseum in Maastricht en Museo Soumaya in Mexico City. Ook werken uit verschillende particuliere collecties in binnen- en buitenland komen naar Helmond.


Belangrijke bijdrage
De tentoonstelling in Museum Helmond is een kennismaking met deze zestiende-eeuwse kunstenaar die tot op de dag van vandaag zo goed als onbekend is. Toch hebben zijn meesterlijke landschappen een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Nederlandse (landschaps) schilderkunst. Werken van tijdgenoten, die op de expositie te zien zijn, plaatsen Gassels oeuvre in zijn artistieke, religieuze en politieke context.

Lucas Gassel (circa1490-1568/69) is één van de vroegste kunstenaars die zich specialiseerde in het schilderen van landschappen. Gassel was oorspronkelijk afkomstig uit Helmond, dat toen in het noorden van het Hertogdom Brabant lag. In Helmond bracht hij een groot deel van zijn jeugd door. Zoals veel kunstenaars in die tijd vertrok hij later vermoedelijk naar Antwerpen. Ook werkte Gassel in Brussel, de stad waar hij ook stierf, rond hetzelfde jaar als Pieter Bruegel de Oudere, eveneens een Brabantse streekgenoot.


De Vlucht naar Egypte
Lucas Gassel was in staat op meesterlijke wijze verhalen verbeeldt, laat de Vlucht naar Egypte (1542) zien. Op dit werk dat een van zijn meest karakteristieke schilderijen is, toont Gassel onder andere hoe hij de weidsheid van het landschap gebruikt. Op de voorgrond van het schilderij zijn de hoofdpersonen: Jozef, Maria en het pasgeboren Christuskind, te zien Elders in het landschap zijn verschillende details afgebeeld die horen bij het verhaal van de vlucht van de heilige familie naar Egypte. Doordat Gassel in zijn compositie voor-, midden en achtergrond met elkaar verbindt door middel van slingerende paden vertelt hij zijn verhaal en neemt hij tegelijkertijd het oog van de kijker mee op reis door het landschap. Dit beroemde schilderij van Lucas Gassel maakt ook deel uit van de speciale expositie.

Aankoop Lucas Gassel
Eerder kocht Museum Helmond een bijzonder schilderij aan van Lucas Gassel. Het werk stelt het Offer van Abraham voor en is gesigneerd door de kunstenaar met een monogram bestaand uit zijn initialen, de letters LG – met datering 1538. Daarmee is het één van de vroegst bekende werken van Gassel.

De tentoonstelling, waarbij tevens een rijkelijk geïllustreerde tentoonstellingscatalogus verschijnt, is onder andere tot stand gekomen met steun van de Gemeente Helmond, Brabant C, de Turing Foundation, Vereniging Rembrandt, BankGiro Loterij, Vereniging van Vrienden van Museum Helmond, VSBfonds, Fonds21, de Buren, Rabobank, Zabawas, Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en Fonds voor Cultuurparticipatie.


Activiteitenprogramma
In de periode van de tentoonstelling wordt een uitgebreid activiteitenprogramma georganiseerd bij het museum, waaronder workshops en rondleidingen, en in de stad. Meer informatie over deze activiteiten en de tentoonstelling zijn te vinden op:

lucasgassel.museumhelmond.nl

Meer berichten