Foto: Picasa

Stamppotdag in het Jan Vissermuseum

HELMOND - Het Jan Vissermuseum houdt zondag 16 februari in het kader van hun themadagen de befaamde stamppotdag. Er worden drie soorten stamppot bereidt, namelijk wortel, zuurkool en boerenkool naar keuze met spek, worst, hachee of gehaktballen. En tijdens deze dag mag een kop stevige erwtensoep zeker niet ontbreken.

De themadagen zijn een mooie gelegenheid om de bezoeker kennis te laten maken met gebruiken en gewoontes uit het verleden. Stamppot ofwel petazzie, was naast de broodmaaltijd een belangrijk bestanddeel van de maaltijd op het Oost-Brabantse platteland. Hoofdingrediënt van alle soorten stamppot is de aardappel. Als het beschikbaar was maakten verschillende soorten gedroogd en gerookt spek, ham en worst de stamppot extra lekker. Niet ongebruikelijk was om de pan midden op tafel te zetten, en daar met de hele familie zonder gebruik van servies uit te eten (denk hierbij aan de aardappeleters van Vincent van Gogh).

Tijdens het bezoek is er gelegenheid om tegen een kleine vergoeding van de stamppotten te proeven. Ook de ambachtelijke bakkerij is tijdens deze dag in bedrijf. De toegang tot het museum is gratis, een mooie gelegenheid om ook onze uitgebreide collectie landbouwwerktuigen en onze verzameling brandweervoertuigen te bezichtigen.

De themadag begint om 12.00 uur en duurt tot 17.00 uur.
Het Jan Visser Museum is gelegen aan de Keizerin Marialaan 5 in Helmond nabij zwembad De Wissen.

Meer berichten