Foto: Stephen Voss.
Foto: Stephen Voss.

Lezing Brabants brons in Amerika door Diederik Oostdijk

ASTEN - Het Netherlands Carillon, de monumentale beiaard die ons land in de jaren vijftig aan Amerika schonk als dank voor de bevrijding en het Marshallplan, wordt gerestaureerd. Onlangs kwamen alle klokken naar Asten om bij Koninklijke Eijsbouts herstemd te worden.

In deze lezing vertelt Diederik Oostdijk hoe twee concurrerende Brabantse klokkengieters een harmonieus evenwicht probeerden te vinden bij het vervaardigen van dit opmerkelijke monument. Eijsbouts goot het leeuwendeel van de klokken en Petit & Fritsen kreeg de opdracht om de klokkentoren te maken. Beide Brabantse bedrijven moesten ook nog afstemmen met een derde klokkengieter.

Diederik Oostdijk is hoogleraar Engelse literatuur aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Op donderdag 16 april opent dat museum een tentoonstelling over de geschiedenis van dit historische instrument, geleid door curator Luc Rombouts. Op die dag moment zal ook het gelijknamige boek, Klokken voor Amerika, van Diederik Oostdijk uitkomen en zal bij Eijsbouts de grote besklok voor George Marshall worden gegoten. Al deze activiteiten vinden plaats in het kader van 75-jaar vrijheid en completeert het museaal drieluik van Klokkenroof, Death Valley de Peel, en Klokken voor Amerika.

De lezing begint maandag 10 februari om 20.00 uur. Entree is 8 euro, inclusief koffie en cake.

Meer berichten