Foto:

IVN Helmond start opleiding tot gebiedsgids

In het voorjaar start het IVN Helmond een cursus die de deelnemers opleidt tot IVN-gids in een van de natuurgebieden rondom Helmond. Een groot deel van deze cursus zal gewijd zijn aan verkenning, inventarisatie en beschrijving van een door cursisten zelf gekozen natuurgebied, onder begeleiding van een ervaren natuurgids.

HELMOND - De cursus start maandag 10 februari en duurt ongeveer een jaar. Gemiddeld eenmaal per maand wordt een theorieles gegeven. Tijdens die lessen komen onderwerpen aan de orde als: op welke wijze onderzoek en beschrijf je een natuurgebied, planten determineren, inventariseren, ecologie, wateronderzoek en leiden van een excursie. Deze lessen worden veelal gevolgd door praktijklessen buiten.

Daarnaast zullen de cursisten in groepjes een natuurgebied in of rondom Helmond kiezen, waar een jaar lang het landschap, de geschiedenis, het beheer en de flora en fauna worden onderzocht en beschreven. Dit onderzoek wordt begeleid door een ervaren natuurgids van de vereniging. De cursus wordt afgesloten met een presentatie van het onderzoek en wandeling door het onderzochte gebied.

Deelnemers zijn of worden lid van het IVN en verplichten zich om na de cursus eenmaal per jaar een publiekswandeling van het IVN door 'hun' gebied te leiden. Meer informatie:

www.ivn.nl/afdeling/helmond

Meer berichten