Jope de Wildt bereikte als 'De kleinzoon' de finale van het Keiekletstoernooi. Foto: Harrie van der Sanden.
Jope de Wildt bereikte als 'De kleinzoon' de finale van het Keiekletstoernooi. Foto: Harrie van der Sanden. (Foto: )

Derde kletsavond levert 2 finalisten

In een volle, enthousiaste zaal Traverse werd zaterdag voor de laatste ronde naar de finale van het Keiebijterskletstoernooi, op hoog niveau gezanikt en geacteerd.

HELMOND - Twee van de vier kletsten als échte Hellemonders in het authentieke Hellemôndse dialect. Een van de twee, Rob Scheepers, alias 'Joop van de Kringloop', bereikte de finale met een sterke buut over alles wat er privé en zakelijk bij komt kijken om zo'n zaak in zijn eigen stad te runnen. In de ton stond ene zelfverzekerd Hellemônds eigen baske, rauw mér trouw, vur niemend nie bang mè unne grouwte smoel en un klein hartje. Geen oude of aangepaste moppen, goeie mimiek, to the point, in een strak ritme van een paar korte, krachtige zinnen én de kwinkslag.

De andere finalist, Joep de Wildt als 'De kleinzoon'had een hele horde fans uit Oudenbosch achter zich die duidelijk lieten blijken waar hun voorkeur lag. Joep had een een gevarieerde klets met gedichtjes, raadseltjes, woordspelingen, originele grappen, ad rem en interactief.

De andere Hellemonder, Rob Bouwman als 'D'n opgieter', was zo goed op dreef dat hij in al zijn enthousiasme in de ton zó ver voorover helde, dat hij met ton en al van het podium afduikelde en een flinke smak maakte. Iedereen hield even zijn adem in, maar Rob zelf krabbelde met enige hulp vrij snel weer overeind. Flink geschrokken, met wat kneuzingen liep dat wonderbaarlijk goed af. De toegesnelde Keiebijters leidden hem naar de coulissen en de Klinkers konden weer aan de bak. Het gebeurde toen Rob er al een flink deel van zijn buut op had zitten, zodat de jury voldoende had gehoord en gezien om te kunnen beoordelen. Een buut met potentie.

De eerste kletser, Jasper van Gerwen uit Hilvarenbeek als 'Deelnemer aan het Nederlands Kampioenschap Mens erger je niet', was vermakelijk met woordspelingen en grappen maar te zeer een los verhaal waarbij zijn deelname aan het kampioenschap niet echt uit de verf kwam.

De avond werd opgeluisterd door de amusementsgroepen 'Keps' uit Raamsdonksveer en 'Comité Orkest' uit Helvoirt. Keps varieerde van humoristische poëzie naar het achterstevoren zingen van onder andere de clubliederen van PSV en Helmond Sport: uit het hoofd. Comité Orkest presenteerde op geheel eigen geestige wijze 'gouwe ouwe' nummers in diverse talen. Het publiek waardeerde het trio met een staande ovatie.


Grand Finale du Keieklets
De Grand Finale du KeieKlets is zaterdag 8 februari om 20.00 uur. Dan klimmen de finalisten Iveke van Gerven, Rien van Genugten, Rob Scheepers (Helmond) en Joep de Wildt nog één keer in de welbekende ton om een gooi te doen naar de 'Zilveren Narrenkap' en de felbegeerde titel van Opperkletsmajoor 2020'.

Het amusement wordt verzorgd door de Mierlose muziekgezelschap 'Wai' met de winnende carnavalsschlager 'D'n tel kwijt'.

Meer berichten