Sydney ter Burg op de mat in sporthal Suytkade. Foto: Liesbeth van Sas.
Sydney ter Burg op de mat in sporthal Suytkade. Foto: Liesbeth van Sas. (Foto: Liesbeth van Sas)

Sydney ter Burg genomineerd

De in Brouwhuis wonende veertienjarige Sydney ter Burg is trots op haar nominatie voor de Sporttalent Award Helmond als beoefenaar van zelfverdedigingssport Taekwon-Do. "Ik vind het heel bijzonder, het is onverwacht, ik ben er trots op als ik zie wie de andere genomineerden zijn". Dat ze talent heeft, is duidelijk. Ze heeft namelijk de eerste dan al in haar bezit.

HELMOND - Sydney was afgelopen zaterdag natuurlijk aanwezig bij de Dutch Open, een toernooi van de Internationale Taekwon-Do Federatie onder leiding van master Willy van de Mortel. Bijna zevenhonderd deelnemers uit drieëntwintig landen namen deel aan dit toernooi in de sporthal op Suytkade.

"Ik ben al op zevenjarige leeftijd begonnen met Taekwon-Do en heb al dertien medailles gehaald. Ik kan mijn energie goed kwijt in deze sport en train al een aantal jaar bij Master Willy bij Difesa Sport. Ik train twee uur per week in de sporthal en minstens twee uur thuis. Willy heeft de achtste dan (er zijn er negen, red.), hij heeft heel veel trainers- en wedstrijdervaring. Er zijn ook andere leden bij de club waar ik nog veel van kan leren, zoals Jorg en Maartje Gubbles die allebei in het nationale team uitkomen."

Sydney is onlangs vanuit de jeugdafdeling overgegaan naar de junioren, van 14 tot 18 jaar. "Dit is mijn eerste toernooi bij de junioren, dus ik ontmoet hier bijna allemaal nieuwe en onbekende tegenstanders. Dan is het wel fijn dat we elkaar allemaal helpen bij Difesa en dat ik veel tips krijg; ik help mijn jongere zusje thuis ook met Taekwon-Do. Ik heb veel vrienden en vriendinnen bij Difesa. Ook met tegenstanders uit andere verenigingen en andere landen kun je een vriendschap opbouwen."

Trainer Willy legt uit dat Sydney heel gedreven en enthousiast is en zo leergierig dat ze geen training overslaat. "Daarom hebben we besloten dat ze als junior ook mee mag trainen met de senioren, ze krijgt dan nog meer uitdaging. Het is mooi om haar ontwikkeling te zien en haar zelfvertrouwen te zien groeien." Sydney verliest haar eerste wedstrijd en is teleurgesteld, maar dat hoort er ook bij.

Ze vertelt dat ze afgelopen zomer met haar ouders en zusje op vakantie in Slovenië was. "Daar kon ik trainen onder leiding van Tomaz Barada, een topper die ook door Willy getraind en gecoached is. Dat vond ik best bijzonder, dat willen mijn ouders zo vaker proberen te regelen voor mij. Ik wil gewoon het hele jaar door trainen. Mijn moeder is heel actief bij de vereniging en gaat altijd met mij en mijn jongere zusje mee naar wedstrijden en ze komt ook vaak bij de trainingen kijken."

Sydney mag pas over anderhalf jaar examen doen voor de tweede dan en ze droomt ervan om dan ook in het Nederlandse team te komen en een Europees Kampioenschap en misschien zelfs een wereldkampioenschap mee te maken. Mooie, grote dromen voor Sydney. "Groot dromen is nooit fout", zegt ze.

Meer berichten