Planehunter Joop Hendrix vertelt

Foto: Picasa

Joop Hendrix, oud-straaljagerpiloot en vlieginstructeur, verzorgt maandag 27 januari de lezing 'Planehunters in Death Valley de Peel' in Deurne. Het gaat om de derde seizoenslezing in de cyclus 'Na de wereldbrand' die in het kader van 75 jaar vrijheid wordt georganiseerd door de gezamenlijke erfgoedverenigingen van Deurne, Asten en Someren.

DEURNE - Tijdens de vele herdenkingsactiviteiten die het afgelopen jaar in Peelland al hebben plaatsgevonden, is meer dan eens duidelijk geworden dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in Brabant en ook in de Peel als gevolg van de luchtoorlog een onwaarschijnlijk groot aantal vliegrampen plaatsvond. De Duitsers maakten jacht op geallieerde piloten die hun crash overleefden; zij werden krijgsgevangen gemaakt. Slachtoffers werden zo snel mogelijk geborgen. Het verzet probeerde overlevende piloten terug te sluizen naar Engeland. Ook de restanten van gecrashte vliegtuigen werden doorgaans snel opgeruimd, onder meer omdat de bezetter en/of de lokale bevolking de grondstoffen goed konden gebruiken.

Vaak ook kon lang niet alles worden teruggevonden. Zeker in een drassig natuurgebied als de Peel bleef veel uit de lucht geschoten oorlogsmateriaal decennialang in de grond zitten. Het Belgisch- Nederlandse Planehunters Recovery Team is na 75 jaar nog steeds bezig met het in kaart brengen én het bergen (van delen) van in de oorlog gecrashte vliegtuigen. Daarmee levert dit team een belangrijke bijdrage aan de oorlogsgeschiedschrijving.


Joop Hendrix uit Helmond is een man die daar met verve over kan vertellen. Deze in Tegelen geboren oud-straaljagerpiloot en vlieginstructeur vond na zijn pensionering een nieuwe passie in het opsporen van resten van vliegtuigen die in de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort. Hij groeide op dat terrein uit tot een internationale autoriteit.
In zijn lezing in Deurne staan diverse vliegcrashes in de Peel centraal. Als lid van de Werkgroep Remembrance Doublecrash 1945 zal Joop Hendrix zeker ook aandacht besteden aan de dubbelcrash van de NA260 en de NA197 in de Veluwepeel, die op 7 februari in Asten zal worden herdacht.

Lezing Planehunters In Death Valley de Peel door Joop Hendrix, maandag 27 januari in Zalen van Bussel, Sint Jozefstraat 7 in Deurne. De lezing begint om 20.00 uur, de inloop is vanaf 19.30 uur. Intekenaars hebben vrij toegang, losse bezoekers betalen 8 euro entree. Dit is inclusief koffie en cake.

Meer berichten