De levensverhalen zorgen voor bijzondere ontmoetingen.
De levensverhalen zorgen voor bijzondere ontmoetingen. (Foto: )

Praten met een 'levend' boek

De eerste editie van Human Library vindt plaats op zaterdag 25 januari van 13.00 tot 16.00 uur in Bibliotheek Helmond. In de Human Library lezen de bezoekers geen boeken, maar mensen. Interessante mensen die je in het dagelijks leven niet snel spreekt; een verslaafde, een slachtoffer van huiselijk geweld of een transgender. Klopt wat we denken over mensen op basis van de buitenkant wel met de werkelijkheid?

HELMOND - Human Library draait om het in gesprek gaan met een 'levend boek'. Dit zijn mensen die te maken hebben met vooroordelen, zoals mensen met een onalledaagse achtergrond, uiterlijk of overtuiging. Human Library wil mensen uitdagen verder te kijken door in gesprek te gaan met die vreemde 'ander'. Met een 'boek' uit de Human Library luister je naar bijzondere levensverhalen. Het resultaat: verrassende, inspirerende ontmoetingen mét humor.


Hoe het werkt
Levende boeken zitten klaar om hun levensverhaal te vertellen. In een open gesprek met de bezoekers, waarin met respect voor elkaar alles gevraagd en besproken kan worden. Elk gesprek duurt maximaal 20 tot 30 minuten. Het werkt zoals een bibliotheek: je kunt bij de balie een catalogus bekijken met daarin de beschikbare 'levende boeken'. In totaal zijn er zo'n 15 levende boeken (de meesten afkomstig uit Helmond). Op een groot bord kun je zien of dat boek op dat moment is uitgeleend. Via de balie geef je aan met wie je een gesprek wilt aangaan. Daarna brengt de baliemedewerker jou en het 'menselijke boek' met elkaar in contact. En worden de spelregels uitgelegd (zo dient het boek weer in oorspronkelijke staat te worden 'teruggezet').

Waarom Human Library
Het doel van Human Library is het samenbrengen van mensen en wegnemen van vooroordelen en taboes door met elkaar in gesprek te gaan. Kort gezegd is Human Library een evenement om de dialoog te promoten.Oorspronkelijk is Human Library ontwikkeld door een Deense jongerenorganisatie, genaamd 'Stop the Violence'.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden