Christel is met haar zoon Jaydon en haar dochter Skye ondertekenen de ouderschapsbelofte, Foto: Liesbeth van Sas.
Christel is met haar zoon Jaydon en haar dochter Skye ondertekenen de ouderschapsbelofte, Foto: Liesbeth van Sas. (Foto: Liesbeth van Sas)

Ouderschapsbeloften in kasteel

In het boekje 'Persoonlijke Ouderschapsbelofte', dat door bijvoorbeeld de verloskundige of gynaecoloog wordt meegegeven aan aanstaande ouders, is te lezen wat allemaal belangrijk is om goede ouders voor je kinderen te zijn. Er is ook ruimte om op te schrijven hoe zij dat zelf zouden willen doen. De persoonlijke ouderschapsbelofte is een onderdeel van het project Duurzaam Ouderschap. Daarvoor werkt de gemeente samen met de LEVgroep, Zorgboog, Humanitas en SamSara.

HELMOND - Om ouders nog bewuster te maken van het feit dat duurzaam ouderschap een voorwaarde is om ervoor te zorgen dat de impact van een eventuele echtscheiding, niet de rest van het leven een rol speelt in het leven van de kinderen, werden er vorige week woensdagmiddag in de trouwzaal van het kasteel van Helmond, de eerste tien persoonlijke ouderschapsbeloften uitgesproken tijdens een ceremonie.

De tien gezinnen hadden zich aangemeld en werden welkom geheten door de directeur van de LEVgroep, Jasper Ragetlie. "Ik heb zelf vijf kinderen en heb het boekje met mijn vrouw bekeken en het heeft ons een goed gesprek opgeleverd." Ragetlie mag, gekleed in toga, de eerste vier gezinnen de ouderschapsbelofte laten uitspreken en daarvan een document ondertekenen, wat eerst ondertekend wordt door de ouders en de kinderen. Vier andere gezinnen doen dat met oud-wethouder Margreet de Leeuw en tegenwoordig directeur van De Zorgboog; de laatste twee gezinnen doen dat met Erik Wissink, directeur Samenwerkingsverband passend onderwijs Helmond-Peelland voor het primair onderwijs.

De 35-jarige Christel is met haar zoon Jaydon van negen en haar dochter Skye van acht jaar naar het kasteel gekomen omdat ze als gezin een heftige tijd hebben meegemaakt met veel ziekenhuisbezoeken. Zichtbare gevolgen daarvan zijn de metalen spalkjes om hun vingergewrichten en de rolstoel van Skye. Papa is verhinderd, maar met hun drieën laten ze zien hoe belangrijk het is om het goed te hebben met elkaar: Een langdurige gezinsknuffel volgt na het uitspreken en ondertekenen van de ouderschapsbelofte.

Priscilla en Samir verwachten hun derde kind. "Zo voelt dat voor mij zegt", Priscilla, "hoewel de oudste dochter van Samir niet van mij is. Chalissa en Charosana zijn me allebei even lief." Bijzonder om dat in een ouderschapsbelofte uit te kunnen spreken.

Het aanvullende programma was een optreden van kinderpopster Dirk Scheele, die oude en nieuwe kinderliedjes zong en met knuffels en muziekinstrumenten de interactie met de kinderen zocht en vond.


Conferentie
Donderdag 19 maart is er een conferentie in Helmond, met als thema: 'Ja, ik wil…….duurzaam ouderschap in Helmond'. De conferentie is in de aula van het Jan van Brabantcollege aan de Molenstraat in Helmond en bedoeld voor mensen die beroepsmatig met ouders en/of kinderen te maken hebben. Aanvang 16.00 uur, eindtijd 19.00 uur.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden