Maria en Piet van den Eijnden .
Maria en Piet van den Eijnden . (Foto: )

Boerderij op 't Broek centraal in nieuw boek van Peter van Vlerken

Als een requiem voor het oude boerenleven en een eerbetoon aan de rol van de boerin. Zo beschouwt de Mierlose auteur Peter van Vlerken zijn nieuwe roman die vanaf nu in de boekhandel verkrijgbaar is. Het boek heet 'De zwarte kersen van Maria' en speelt zich af op 't Broek in Mierlo. Het is gebaseerd op het leven van Maria van de Pas en Piet van den Eijnden.

MIERLO - Na hun huwelijk in het begin van de jaren '50 gaan zij inwonen bij zijn ouders op de boerderij op Stepekolk. Maria heeft het als Stiphoutse aanvankelijk niet gemakkelijk op 't Broek in Mierlo. Door haar schoonmoeder wordt zij flink op de huid gezeten. Ook van haar echtgenoot, een boer die tevens houdt van vogelnesten uithalen, sijsjes lijmen en hazen stropen, moet zij de handen uit de mouwen steken. Langzaamaan vindt zij haar draai en ontpopt zij zich als een krachtige boerin.

Jaarlijks hoogtepunt is de kersenoogst. Die raakt echter onmiskenbaar in verval. Tot haar grote verdriet blijkt Maria ook onvruchtbaar te zijn, waardoor zij haar Piet geen opvolger kan schenken. Daardoor moet op den duur de boerderij worden verkocht. Tragisch is ook dat Maria uiteindelijk Alzheimer krijgt.

Toch is 'De zwarte kersen van Maria' volgens de auteur geen somber boek: "Integendeel", zegt hij, "het zit vol humor."
Er komen veel personages voor in de roman die min of meer herkenbaar zijn, zoals een aantal boeren op 't Broek en de dorpsdokters De Kers en De Muts. Met name oudere lezers zullen situaties en gebeurtenissen herkennen.

Maar Peter van Vlerken benadrukt dat het gaat om een roman. "Het is weliswaar gebaseerd op de werkelijkheid, maar veel aan het boek is verzonnen. Feiten zijn verdraaid, afgezwakt of juist aangedikt", aldus de auteur. "Dat is gedaan om er een mooi samenhangend verhaal van te maken. Ik hoop dat lezers erdoor ontroerd zullen raken, maar dat zij er ook om kunnen lachen."

Meer informatie
'De zwarte kersen van Maria' is na 'De moedermoordenaar' de tweede roman van voormalig Eindhovens Dagblad-journalist Peter van Vlerken. Het boek kost 17,90 euro en is onder meer te koop bij de Bruna in Mierlo, of door een e-mail te sturen naar:

pvanvlerken@hotmail.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden