Het schilderij 'Het offer van Abraham' van Lucas Gassel. Foto: Museum Helmond.
Het schilderij 'Het offer van Abraham' van Lucas Gassel. Foto: Museum Helmond. (Foto: )

Werk Lucas van Gassel naar Helmond

Een bijzonder schilderij van de zestiende-eeuwse Helmondse kunstenaar Lucas Gassel is aangekocht door Museum Helmond. Het werk stelt het Offer van Abraham voor en is gesigneerd door de kunstenaar -met een monogram bestaand uit zijn initialen, de letters LG – met datering 1538. Daarmee is het één van de vroegst bekende werken van Gassel.

HELMOND - De aankoop, een bedrag van 100.000 euro, is mede mogelijk gemaakt met steun van de Vereniging van Vrienden van het museum. Het werk is geschilderd op paneel en is 35,5 cm hoog bij 53,3 cm breed. Het Offer van Abraham wordt momenteel gerestaureerd bij Restauratieatelier Limburg (SRAL) in Maastricht.

Het schilderij is straks te zien op de internationale overzichtstentoonstelling (10 maart-7 juni 2020, Kunsthal Helmond) over het werk van Lucas Gassel, de zestiende-eeuwse meester van het landschap. Daar is het voor drie maanden te bewonderen te midden van het kernoeuvre van Lucas Gassel, dat bestaat uit schilderijen, tekeningen en prenten naar zijn ontwerp. Voor de tentoonstelling worden eenmalig talloze bruiklenen van over de hele wereld bij elkaar gebracht. Na afloop van de tentoonstelling krijgt het Offer van Abraham een permanente plaats in Kasteel Helmond. Daarmee keert voor het eerst een schilderij van Lucas Gassel voorgoed terug naar de stad waar de kunstenaar vandaan kwam.


Zeldzaam
Tot nu toe bevond zich maar één gesigneerd en gedateerd werk van Gassel in een Nederlandse openbare collectie. Met het Offer van Abraham kan daar nu een tweede aan toe worden gevoegd. De verwerving van dit schilderij, dat tot nu toe onbekend was maar zeker van de hand van Lucas Gassel is, is heel bijzonder. In totaal zijn er slechts een vijftiental gesigneerde en gedateerde schilderijen van hem bekend. Hiervan zijn de meeste eigendom van musea verspreid over de hele wereld. Van enkele andere schilderijen die zich waarschijnlijk in privébezit bevinden is de verblijfplaats onbekend. Dit was ook zo in het geval van het aangekochte paneel. Dankzij speurwerk van het museum is het werk teruggevonden in de collectie van een Noord-Amerikaanse particulier, die bereid was het schilderij aan Museum Helmond te verkopen.


Landschap
Lucas Gassel wordt gezien als één van de eerste schilders die het landschap centraal stelde. Ook op dit schilderij is het dramatische Oudtestamentische verhaal van Abraham die van God opdracht krijgt om zijn enige zoon Isaak te doden, in een fraai landschap geplaatst. Typisch voor Gassel is de nauwkeurigheid waarmee hij de details weergeeft. Zo schildert hij allerlei figuren die een bijrol spelen in dit Bijbelverhaal én het dagelijkse leven van zijn tijd. Een goed voorbeeld daarvan zijn de gebouwen.

Museum Helmond heeft twee locaties: Kasteel Helmond en Kunsthal Helmond, in het centrum van de stad en zijn goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer.

Meer berichten