Juul Knapen volleybalt in eredivisie

Juul Knapen maakte in november haar debuut in de eredivisie volleybal.
Juul Knapen maakte in november haar debuut in de eredivisie volleybal. (Foto: )

Eind november zat de 16-jarige Juul Knapen voor de zoveelste keer bij de selectie van het vaandelteam van Peelpush in Meijel. In set 2 kwam het moment waar ze al lang van gedroomd, en hard voor gewerkt had in de afgelopen jaren : uitkomen in de eredivisie.

HELMOND - Vanaf haar 5e jaar is Juul al gek van volleyballen, net als haar vader ne broer. De jeugdopleiding van VC Polaris trainde op donderdag in Brandevoort, waar het gezin woont. Bij het circulatie mini volleybal viel Juul al snel op, zowel door haar volleybaltalent als door haar lengte. In de jaren die daarna volgden, bracht trainster Ellen van Bree haar, samen met vele andere ervaren en gediplomeerde Polaris trainers de kneepjes van het volleybal bij. De jeugdopleiding van Polaris staat in de omgeving bijzonder goed bekend. Op de CMV Kampioenschappen, en op Nederlandse Kampioenschappen worden al jaren erg goede resultaten bereikt, en ook bij het NK beach zijn al verschillende plakken behaald door talenten die in Helmond zijn opgeleid via eigen training en de Polaris Volleybal Academie.

Juul had het voorrecht uit te maken van een bijzonder goede lichting meiden, die jaren in de zuidelijke topcompetities hebben gespeeld onder leiding van trainer/coach Ellen van Bree, en hierin diverse kampioenschappen en tweede plaatsen heeft bereikt.
In 2017 maakte Juul op 14-jarige leeftijd haar debuut in de hoofdmacht van VC Polaris, en ook in het afgelopen seizoen was ze een vaste kracht op 3e divisie niveau. Daarnaast traint Juul al enkele jaren bij het Regionale Talenten Centrum (RTC) in Weert, waar per week 6 extra uren werden getraind.

De ontwikkeling van het jeugdige talent bleef ook in Meijel niet onopgemerkt, en Juul werd aan het eind van vorig seizoen benaderd om deel uit te maken van het 2e damesteam van Peelpush, dat nu in de 2e divisie uitkomt. Daarnaast mocht ze wekelijks meetrainen met de cracks van dames 1 van Peelpush, dat na 1 jaar topdivisie dit seizoen weer uitkomt in de eredivisie. Polaris vindt het natuurlijk jammer als talenten vertrekken, maar is er natuurlijk trots op dat talenten via deze weg de top van Nederland kunnen halen. Zo speelde ook Polaris speelster Sanne de Vries twee jaar bij Peelpush dames 1, en heeft dit seizoen ook Lieke Zuidervaart als libero de overstap naar Peelpush gemaakt.
Na een wedstrijd bij dames 1 van Peelpush zonder speeltijd, was het in november dus zover: in de tweede set kwam ze als 1,85 lange aanvalster/blokkeerder binnen de lijnen, en de set werd winnend afgesloten. Het was een korte ervaring, maar het smaakte zeker naar meer. En als we de voortekenen mogen geloven, is dit nog maar het begin van een mooie carrière, die wellicht op later tijdstip weer wordt voortgezet of afgesloten bij 'haar' VC Polaris. De Helmondse club is in ieder geval super trots op dit talent, en uiteraard ook op de vele jonge talenten die nog bij de eigen club uitkomen op promotieklasse niveau.

Meer berichten