V.l.n.r. Bea, Loes en Natasja
V.l.n.r. Bea, Loes en Natasja (Foto: Liesbeth van Sas)

Positieve invloed muziek bij dementie

Dat muziek bij mensen met dementie een positieve invloed heeft, is al langer bekend. Ook dat bewegen een goede invloed heeft op het brein weten we al lang. Dat bij muziek mensen mee gaan zingen en bewegen lijkt een optelsom te zijn voor dementerenden. Neuropsycholoog professor doctor Erik Scherder kan op een eenvoudige manier uitleggen waarom dat zo is.

HELMOND - Bij dementie gaan de hersenen verschrompelen, maar dieper gelegen delen blijven lang intact. Hier liggen het vermogen tot bewegen, zoals bijvoorbeeld het lopen, en de door en door geleerde herinneringen, zoals bijvoorbeeld zingen en muziek maken uit de jeugd.

Dat muziek en bewegen ertoe doet, wist de familie Vincent meer dan tien jaar geleden al toen zij hun kleinschalige woonvorm voor ouderen met dementie, KBWO, in Brouwhuis opstartten. Er zijn wekelijks meerdere beweegactiviteiten en op vrijdagmiddag komt accordeoniste Loes Ruland spelen en zingen met de bewoners. "Ik word er blij van als ik de bewoners hoor en zie zingen, bewegen en vooral blij zijn. Ik vind het fijn dat ik met mijn muziek en enthousiasme een lichtpuntje kan zijn." Het is mooi om te zien hoe bewoners oude liedjes woord voor woord kunnen meezingen en daarvan genieten. Liedjes als Aan het strand stil en verlaten, In een rijtuigie, Twee ogen zo blauw, Waar in het bronsgroen eikenhout en Het Dorp komen voorbij. Degenen die niet meer kunnen mee zingen, komen als vanzelf in beweging door de muziek.

Als de tamboerijn, belletjes en sambaballen tevoorschijn komen, wordt er op de maat muziek mee gemaakt. De aanwezige medewerkers en vrijwilligers zingen enthousiast mee en zij brengen meer mensen met de armen in beweging en met enkele bewoners wordt zelfs een dansje gewaagd. Vandaag wordt het kerstrepertoire voor het eerst gezongen en weer valt op dat teksten gewoon nog in het brein zitten. De herinnering blijft.

Participatiekoor
In 2020 komt Het Participatiekoor, een koor van geschoolde zangers, naar Helmond. Eerst om zo'n acht keer te repeteren en om daarna op zaterdag 11 april de Mattheus Passion ten gehore te brengen in de kapel van het Elkerliek ziekenhuis. De intentie is dat daar ook vijftien mensen met dementie aan gaan deelnemen, waarbij deze ieder afzonderlijk worden begeleid door twee koorzangers.

Vanuit KBWO gaan er zeker drie bewoners aan deelnemen. Twee van hen hebben tot kort geleden nog in een koor gezongen en kijken erg uit naar de repetities en de uitvoering.


Alzheimer Café
Alzheimer Cafe Helmond wordt elke derde donderdag van de maand gehouden in woonzorgcentrum Alphonsus van 19.00-21.30 uur. Deze maand werd ook aandacht besteed aan het thema 'wat doet muziek bij dementie'?

Meer berichten