Toneelschrijver Erik Vink, met op de achtergrond zijn geliefde Deurne. Foto: Helmy van Dooren.
Toneelschrijver Erik Vink, met op de achtergrond zijn geliefde Deurne. Foto: Helmy van Dooren. (Foto: )

'Deurne betekent heel veel voor mij'

Al dringt de tijd om het allemaal geregeld te krijgen, toneelschrijver Erik Vink (68) zou graag een toneelstuk schrijven bij gelegenheid van het 1300-jarig bestaan van Deurne in 2021. Als locatie heeft hij daarvoor een soort natuurlijk amfitheater in gedachten en wel de Willibrorduskerk, bezien vanuit het Pastoor Roespark. Vink hoopt sowieso dat hij na zijn tiende stuk – dat volgend jaar opgevoerd wordt – nog veel toneelstukken mag schrijven.

DEURNE - Het boek Duivelskwartier verscheen in 2015 en is geschreven door Johan Otten uit Lierop. Het draagt de ondertitel '1595, heksen, heren en de dood in het vuur' en beschrijft naar aanleiding van authentiek materiaal de vervolging in deze regio van heksen (toen toveressen genoemd). Vink heeft de historische feiten uit het boek gebruikt om er een dramatisch verhaal van te maken. Een toneelstuk dat de Somerense toneelvereniging De Speledonckers volgend jaar in september opvoert in natuurtheater De Donck. De casting daarvoor is gaande, maar er is nog een tekort aan mannelijke spelers.

Voor dit toneelstuk over de heksenvervolging nam Erik Vink dus het boek Duivelskwartier als uitgangspunt. "Ik heb ongelooflijk veel bewondering voor hoe Johan Otten voor dit boek alles zo precies uitgezocht heeft. En door het boek te lezen voel je bijna hoe het geweest moet zijn."

Erik Vink vertelt boeiend over zijn schrijfproces. Hij geeft aan dat tijdens het schrijven de karakters in zijn hoofd tegen hem praten. Zo worden zijn teksten nagenoeg gedicteerd. "Ik leef samen met de karakters die ik elke keer weer schep." Tijdens het schrijven sluit hij zich af van de buitenwereld. "Als ik begin te schrijven dan wil ik helemaal blanco zijn. "Dus ik ga bijvoorbeeld niet bellen met iemand voorafgaand aan het schrijven." En als hij af en toe toch wil weten hoe het in het dorp is, dan beziet hij dat vanaf zijn balkon op de derde verdieping. Dat biedt uitzicht op het Deurnese centrum en de kerk.

'"Deurne betekent heel veel voor mij", geeft hij aan. Allereerst omdat hij opgroeide boven bioscoop Bio Vink, de bioscoop die tot halverwege de jaren tachtig in handen was van zijn ouders. "Ik vind het prachtig dat het pand er nog staat en er nog iets mee gebeurt." Daarentegen: "Ik kan me ook druk maken over hoe het eraan toe gaat in Deurne. Vaak is het of 't in Deurne net weer niet lukt."

Ook de Deurnese Peel en de natuur betekenen veel voor de toneelschrijver. Al wandelend op zijn vaste route in de Mariapeel 'groeien' bijvoorbeeld de scènes in zijn hoofd. "Ik speel en stoei ermee. En de volgende dag schrijf ik ze helemaal uit. Ik weet bij het begin van een nieuw stuk nooit hoe het stuk precies afloopt. Ik laat mezelf ook verrassen."

Het schrijven van toneelstukken begon begin deze eeuw. Erik Vink won in 2002 de Helmondse literatuurprijs. Daarna zou hij meespelen in een toneelstuk over de Helmondse textielfabrikant Piet de Wit, die trouwde met zijn voormalige huishoudster Anna. Het stuk liep niet zo lekker, waarop Vink de vraag kreeg of hij geen script kon schrijven. Dat probeerde hij en zijn scènes - met een grote rol voor Anna - werden enthousiast ontvangen. "Vrouwen zijn veel interessanter om over te schrijven dan mannen. Ze hebben meer en diepere kanten."

Vink kreeg niet alleen ideeën voor toneelschrijven omdat hij zelf toneel speelde. Hij volgde ook een masterclass bij de schrijver Jan Smeets. Verder schreef hij theaterrecensies voor het ED. Ook reisde hij voor verschillende media de wereld rond en zag daardoor veel ellende. Op een gegeven moment kon hij niet meer loskomen van de gruwelijke beelden die hij gezien had. Daarom besloot hij zo'n tien jaar geleden alleen nog maar te schrijven voor toneel.

Toneelschrijver Vink wil met zijn verhalen de mensen graag amuseren. Maar hij houdt ze ook een spiegel voor. "En ik wil troost bieden en hoop geven op een betere toekomst. Het blijft in het leven altijd een gevecht tussen goed en kwaad. Maar het goede overwint, zo heb ik ervaren. Bijvoorbeeld als je ziet dat mensen zelfs in de ergste nood elkaar toch helpen en mededogen en liefde voelen."

Meer berichten