Een deel uit een werk van Sven Kroner uit 2004. Collectie Museum Helmond
Een deel uit een werk van Sven Kroner uit 2004. Collectie Museum Helmond (Foto: )

Lucas Gassel en de hedendaagse kunst

Museum Helmond presenteert nog tot en met 16 februari de hedendaagse kunsttentoonstelling Imaginaire landschappen. De tentoonstelling, te zien in Kunsthal Helmond, is een prelude op een grote overzichtstentoonstelling (vanaf maart 2020) over het werk van de 16e-eeuwse meester van het landschap: Lucas Gassel van Helmond.

HELMOND - In tegenstelling tot Lucas Gassel die tijdens de renaissance leefde, toont Imaginaire Landschappen werk van hedendaagse kunstenaars die het landschap onderzoeken of binnen een conceptueel kader plaatsen. Ze hebben in tegenstelling tot Gassel niet meer de 'beperking' om er een mythologisch of religieus verhaal bij te hoeven vertellen. De werken in de tentoonstelling zijn grappig, oogstrelend, verrassend en soms zelfs subliem. Speciale aandacht is er voor landschappen die bij voorkeur stijlkenmerken in zich dragen die ook bij Gassel te zien zijn: het landschap is belangrijker dan de figuren en is een decor waartegen het verhaal verteld wordt. De landschappen zijn 'verhalend'. Verder speelt Lucas Gassel in op het gevoel van de beschouwer en betrekt hem daarmee actief bij de voorstelling. De dieptewerking is vooral atmosferisch en er is veel aandacht voor elementen die de natuurlijke omgeving 'inkleuren', zoals gebouwen, beplanting, water, lucht en dieren. De landschappen van Gassel zijn als een soort 'geconstrueerde' of fantasielandschappen.

Startpunt van de tentoonstelling is het schilderij 'Misery and despair' (2008) van de Britse kunstenaar David Godbold. Godbold baseert zijn landschappen vaak op16e-eeuwse voorbeelden, zoals Gassels Utrechtse tijdgenoot Jan van Scorel. Godbold schilderde een kleine, romantische burcht boven een ravijn. Het geheel oogt grafisch, spookjesachtig en stripachtig. Godbold combineert in zijn werk hoge en lage cultuur, beeld en tekst, melancholie en humor, heden en verleden.

Opvallende werken in de tentoonstelling zijn onder andere een indringend en verrassend 'archeologisch' collagelandschap van Martin Voorbij, samengesteld uit gevonden doeken van amateurschilders. Of: Julian Opie die de bezoeker in een bewegende, hypnotiserende animatie deelgenoot maakt van de vier dagdelen die hij vanuit zijn slaapkamerraam ziet. En dan is er het videoschilderij van Eelco Brand waarin een auto zich al ronkend een weg baant door de kronkelende haarspeldbochten van een duistere berg. Axel Hütte legt een Duits romantisch verleden vast dat vandaag de dag langs de Rijn nog steeds een beetje bestaat.

Twee Nederlandse fotografen, Hans Aarsman en Hans van der Meer, legden in hun foto's - respectievelijk rond 1990 en 1995 - een soort parallelle werkelijkheid vast. Zij zagen handelingen en gebeurtenissen in het landschap die ogenschijnlijk onbeduidend, maar in wezen ongekend fascinerend zijn. En de Belgische kunstenaar Hans Op de Beeck leidt ons in zijn film 'The Girl' (2017) naar een 14-jarig meisje dat ronddwaalt in een wonderlijke wereld. In de landschappen die zij bevolkt heerst stilte en introspectie. Zij neemt ons mee naar allerlei plekken die gedomineerd worden door de elementen: wind, regen, mist, koude en vuur. Het levert atmosferische beelden op, waarin we kunnen wegdromen en reflecteren.


Deelnemende kunstenaars
David Godbold, Julian Opie, Hans Op de Beeck, René Daniels, Hans van Hoek, Axel Hütte, Eelco Brand, Hans van der Meer, Hans Aarsman, Gijs Frieling, Sven Kroner, Andrei Roiter, Jan Knap, Marwan Bassiouni, Martin Voorbij, Paul de Maat/Peter Vermeulen, Tahné Kleijn, Julienne Tullemans, Bert Loerakker, en anderen.

Buitenexpositie
Aan de Watermolenwal in Helmond, tegenover Bibliotheek Helmond-Peelland, heeft de Stichting Open Galerie Helmond in het kader van het Lucas Gassel 450 Jaar, enkele weken geleden een vijftal vitrines geplaatst. Deze geven een indruk van leven en werken van Helmonds beroemdste kunstenaar aller tijden Lucas Gassel (ca. 1488 - ca. 1569). Het betreft hier een permanente expositie die aansluit bij de presentatie van het nieuwe kunstboek over de schilder getiteld 'Lucas Gassel, meester-schilder uit Helmond' dat te koop is bij de boekhandel en in Museum Helmond.

Ga naar www.museumhelmond.nl voor actuele informatie over openingstijden, prijzen en het activiteiten- en tentoonstellingsprogramma.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden