Sporten en in beweging blijven voor en na de operatie zorgt voor een sneller herstel.
Sporten en in beweging blijven voor en na de operatie zorgt voor een sneller herstel. (Foto: )

Fit operatie in, sneller herstel

Patiënten met darmkanker die voor een operatie eerst aan hun fitheid gaan werken, herstellen eerder en liggen gemiddeld 30 procent korter in het ziekenhuis. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het programma ERAS 2.0 van het Elkerliek ziekenhuis.

HELMOND - Sinds mei van dit jaar gaan patiënten met darmkanker na de diagnose aan de slag om fitter de operatie in te gaan. 'Better in, better out', is de overtuiging bij dit programma ERAS 2.0. ERAS staat voor Enhanced Recovery After Surgery. De patiënt heeft zelf een heel actieve rol en wordt ondersteund door veel verschillende disciplines.

Chirurg Johannes Wegdam ziet dat patiënten zich veel bewuster zijn van hun conditie. "Daardoor komen ze veel sterker, veel krachtiger uit de operatie. Een aantal patiënten ging na een paar dagen al naar huis, dat is ongekend. Tien jaar geleden was dat nog twee weken. Dat hadden we al gehalveerd, maar nu nog een keer tot gemiddeld 3 dagen na de OK-dag. Het is mooi om te zien dat patiënten zo actief meewerken."

Verpleegkundige Mirjam van Berkom: "Patiënten moeten vaak even aan het idee wennen dat ze niet meteen geopereerd worden. Ze willen vaak het liefst zo snel mogelijk onder het mes en snappen de meerwaarde van de voorbereiding niet altijd meteen. Als ze die knop eenmaal om is, willen ze er ook echt voor gaan. Het is mooi om te zien als patiënten elkaar aanspreken met 'Hé fietsmaatje!'

Patiënte Annie Gruijters-Kuppen: "Nadat ik in maart van dit jaar een darmonderzoek had, kreeg ik het slechte nieuws te horen: darmkanker. Geen uitzaaiingen, maar ik moest wel geopereerd worden. De dokter zei dat het beter was om voor de operatie een aantal kilo's af te vallen. En dat ik wat meer ging sporten om zo fit mogelijk te zijn. Ik ging naar de diëtiste, twee keer per week naar de fysiotherapeut en ging ook door met mijn wekelijkse zwemoefeningen. Toen de operatie eind mei plaatsvond voelde ik me inderdaad fit. De operatie verliep goed en het lijkt er nu op dat ik helemaal schoon ben. Na de operatie ben ik doorgegaan met alle oefeningen. Ik ben inmiddels tien kilo afgevallen en voel me fit."

Vóór de operatie verbetert de patiënt zijn lichamelijke conditie door actief te trainen onder begeleiding van een fysiotherapeut. Als dat nodig is, krijgt de patiënt hulp van de stoppen met roken poli en de diëtist werkt aan een optimale voedingstoestand en geestelijke verzorging biedt mentale coaching. Ná de operatie komt de patiënt zo snel mogelijk weer uit bed. Met beweging, extra aandacht voor voeding en mentale begeleiding laat het ziekenhuis de patiënt in een zo goed mogelijke conditie naar huis laten gaan.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden