John van Hout (links) en bedrijfsleider Stephan Verlijsdonck bij de start van de kerstbomenverkoop bij Boerenbond - Pets Place in Helmond.
John van Hout (links) en bedrijfsleider Stephan Verlijsdonck bij de start van de kerstbomenverkoop bij Boerenbond - Pets Place in Helmond. (Foto: Idor van Duppen)

John van Hout heeft iets met kerstbomen

John van Hout heeft iets met kerstbomen, dat kun je rustig zeggen. Hij verkoopt al 35 jaar kerstbomen, waarvan bijna 25 jaar bij de winkel van de Boerenbond aan de Deltaweg in Helmond. Alle bomen komen uit Nederland en zijn door hem zelf vers gezaagd of gestoken.

HELMOND - Als Sinterklaas komend weekend het land weer heeft verlaten gaat iedereen aan Kerstmis denken. Voor John van Hout begint dat wat eerder. Hij staat sinds 30 november weer met zijn kerstbomen bij het filiaal van Boerenbond - Pets Place, bij NS station Brouwhuis. Dit jaar start de verkoop al wat eerder dan normaal.

Hij hoorde reclame op de radio waarin werd verteld dat mensen hun kerstboom online kunnen bestellen en dat deze dan ook nog eens gratis wordt thuisbezorgd. 'Dat thuisbezorgen doe ik al 25 jaar,' aldus John van Hout. Hij vindt ook dat het kopen van een kerstboom iets gezelligs moet zijn. Bij zijn verkooppunt staat koffie met koekjes klaar en iets lekkers voor de kinderen. Veel klanten zijn vaste klanten en hij geeft altijd goed advies.

De bomen zijn van uitstekende kwaliteit en altijd vers gezaagd of gestoken, tot op de laatste dag voor kerst. Dat merk je ook in huis: de verse bomen geven meteen de bekende dennengeur. Door zijn jarenlange ervaring weet hij waar hij moet zijn om tot het laatst verse Nederlandse bomen te kunnen leveren. John vindt het leuk dat de meeste mensen zelf hun boom uit willen zoeken; vervolgens wordt de boom ingepakt en dezelfde dag binnen de gemeente Helmond gratis thuisbezorgd.

Klanten kunnen kiezen uit de bekende Nordmann, de Picea omorika of de Picea abius, de ouderwetse groene kerstboom. Een gezaagde boom wordt na aankoop nog een keer extra afgezaagd zodat deze naderhand goed vocht op kan nemen en nagenoeg geen naalduitval kent. 'Dat kun je vergelijken met het schuin afsnijden van bloemen voordat ze de vaas in gaan,' zegt John van Hout.

In de loop der jaren gebeurt er wel het een en ander. Zo plukte de politie ooit een arrestant tussen zijn bomen vandaan. Kerstbomen en sneeuw horen bij elkaar. De winter waarin ze elke dag de bomen opnieuw sneeuwvrij moesten maken herinnert John zich dan ook nog goed: 'Sfeervol, dat wel, maar een hele hoop werk,' zegt hij.

John kreeg ooit de vraag of hij dit het hele jaar deed. Daar moest hij ontkennend op antwoorden: 'Raar, maar met Pasen loopt dat helemaal niet,' was zijn reactie.

Toen hij begon met het verkopen van kerstbomen zat hij nog in de schoolbanken. Zijn ouders hielpen met de verkoop. Nu verkoopt hij de bomen samen met zijn vrouw. Als ze zin hebben helpen de kinderen ook mee. Dit jaar start de verkoop al vroeg. Hij heeft afspraken gemaakt met de Boerenbond om in de toekomst zijn bomen hier te kunnen blijven verkopen.

Een kerstboom uitzoeken kan tot 24 december, elke dag van 9.00 tot 20.00u. Op zondagen van 11.00 tot 20.00u.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden