Muziekdocent Bob van Rutte zamelt geld in KiKa. Foto: Liesbeth van Sas.
Muziekdocent Bob van Rutte zamelt geld in KiKa. Foto: Liesbeth van Sas. (Foto: )

Bob van Rutte in actie voor KiKa

Al jaren wil muziekdocent Bob van Rutte geld inzamelen voor KiKa (Kinderen kankervrij) en nu gaat het er eindelijk van komen. In mei 2020 gaat hij deelnemen aan Ironman 70.3 in Barcelona, een halve triathlon.

HELMOND - De 32-jarige Van Rutte werkt sinds drie jaar bij Het Kunstkwartier als muziekdocent en is als zodanig betrokken bij de muzieklessen voor Ready to Rock die aan leerlingen in de hoogste klassen van basisscholen en ook op middelbare scholen gegeven kunnen worden.

Dit jaar gebeurt dat op zes basisscholen in Helmond op zeven locaties. Ook in Geldrop-Mierlo is Ready to Rock gestart. "Ik ben in 2017 begonnen met trompetlessen op de eerste drie scholen. Dit schooljaar hebben we meer dan honderdvijftig aanmeldingen, die we allemaal kunnen honoreren. Het is mogelijk dat leerlingen drie jaar achtereen mee doen. En zelfs nog langer als ze zich op de middelbare school ook kunnen aanmelden." Er worden zanglessen gegeven en op keyboard, drums of (bas)gitaar, trompet en saxofoon . Ook leerlingen van bijzonder onderwijs kunnen deelnemen.


Mooi project
"Het mooie aan het project Ready to Rock is dat het kinderen heel veel oplevert. Ze leren niet alleen een instrument bespelen, muziek maken heeft zeker ook een positieve uitwerking op hun ontwikkeling. Ze krijgen meer zelfvertrouwen, leren discipline, komen in contact met kinderen met andere achtergronden, krijgen een positief doel buiten schooltijd, krijgen meer verantwoordelijkheidsgevoel en maken nieuwe vrienden. Door het spelen in een band krijgen ze zelfs vrienden buiten hun eigen vertrouwde omgeving. Want in een band spelen kinderen van verschillende scholen met elkaar." Het hoogtepunt voor de kinderen is het afsluitende festival in de popzaal van de Cacaofabriek, na 15 weken muzieklessen en 6 weken met de band geoefend te hebben.

Groei
Rutte geniet enorm van het aan de kinderen muziekles geven en ziet hen tijdens het project groeien. "Dat vind ik het mooiste en tegelijkertijd realiseer ik me ook hoe kwetsbaar kinderen zijn. Ik ben me al veel langer bewust van hoe heftig het is als kinderen kanker krijgen. Zo'n 25% van die kinderen overleeft het niet". Dit jaar overleed de peetoom van Rutte aan kanker en bij de uitvaart werd een bijdrage voor KWF gevraagd. "Dat zette me extra aan het denken, ik wil toch zeker niet dat een van mijn leerlingen kanker krijgt, ik ga nu geld inzamelen voor onderzoek en hoop zo de overlevingskans van kinderen met kanker te vergroten"!

Kika Extreme
Hij schreef zich in bij Kika (kinderen kankervrij)Extreme en gaat dus in mei 2020 in Barcelona meedoen aan een halve triathlon om geld bijeen te brengen voor KWF samen met meer dan 2500 triatleten. "Ik ben zelf een hardloper; ik train nu zes keer per week, waarvan drie keer buiten hardlopen, een keer zwemmen in Nuenen of Eindhoven en twee keer fietsen. Het fietsen doe ik in de wintermaanden binnen. Ik heb nu al zeventig sponsoren en elke donatie maakt me meer gemotiveerd. Ik ben nu bijna halverwege het gevraagde bedrag van 4750 euro, waarvan ook de reis en het verblijf daar betaald worden."

Zes dagen per week sporten
Als voorbereiding deed Rutte afgelopen september mee aan de kwart-triathlon in Helmond. "Het is een hele opgave, zes dagen per week sporten, het gaat ten koste van mijn sociale leven, maar ik weet waar ik het voor doe! Ik moet straks 1,9 kilometer zwemmen in de Middellandse Zee, 90 kilometer fietsen langs de kust en een halve marathon lopen tussen de plaatsen Calella en Pinada om dat geld voor KWF binnen te brengen."

Bob van Rutte gaat voordat hij in mei naar Barcelona gaat, een benefietconcert organiseren: met bevriende muzikanten vormt hij dan een band.

Op onderstaande website schrijft Bob van Rutte over zijn motivatie. Ook kunnen mensen die dat willen, hier doneren.

www.kikaextreme.nl/bob-van-rutte-ironman-703-barcelona-2020

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden