Vrijwillegers van AutoMaatje brengen hun passagier van deur tot deur.
Vrijwillegers van AutoMaatje brengen hun passagier van deur tot deur. (Foto: )

AutoMaatje gaat door in Helmond

Samen met het CDA heeft de fractie van 50PLUS Helmond geijverd voor het behoud van het AutoMaatje in Helmond. Deze voorziening dreigde te moeten stoppen als gevolg van de beëindiging van de verleende subsidie. In de strijd tegen eenzaamheid heeft het AutoMaatje een belangrijke functie.

HELMOND - Ruim 1.000.000 mensen in Nederland raken steeds meer geïsoleerd van de buitenwereld omdat hun mogelijkheden om naar buiten te gaan, bijvoorbeeld door leeftijd of gezondheid, steeds beperkter worden. Zelf met de auto rijden zit er vaak niet meer in en steeds een beroep doen op de naasten is moeilijk.

Bij ANWB Automaatje vervoeren plaatsgenoten met hun eigen auto minder mobiele mensen die niet meer zelf voor vervoer kunnen zorgen of lastig van de bestaande vervoersdiensten gebruik kunnen maken. Door ANWB Automaatje Helmond toe te voegen aan het bestaande plaatselijke vervoersnetwerk kunnen ook de minder mobiele mensen weer deel uit gaan maken van het sociale en maatschappelijke leven. Dit kan zijn naar de kapper, de huisarts, het ziekenhuis, maar ook weer lekker op de koffie bij een vriendin zeker nu de donkere dagen voor kerst weer voor de deur staan. De vrijwilliger begeleid de passagier eventueel tot waar zij moeten zijn.

In de raadsvergadering van 21 mei dit jaar hebben de beide fracties een motie ingediend om te realiseren dat de voorziening niet zou stoppen en dat AutoMaatje een vast onderdeel in het pakket van vervoer zou worden. Na een lange discussie is de motie aangehouden. Wethouder Harry van Dijk wilde eerst in gesprek om oplossingen te zoeken.

Dinsdag 26 november bij de aanvang van de commissievergadering Inwoners kwam wethouder van Dijk met de mededeling dat het college besloten had de doorstart van AutoMaatje mogelijk te maken na en in overleg met de LEV-groep. De middelen daarvoor werden gevonden binnen de financiële verhoudingen tussen de LEVgroep en de gemeente Helmond.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden