Tommie Niessen werd bekend door zijn blog, boek en de titel Helmonder van het jaar 2018. Foto: Dennis Vloedmans.
Tommie Niessen werd bekend door zijn blog, boek en de titel Helmonder van het jaar 2018. Foto: Dennis Vloedmans. (Foto: Dennis Vloedmans)

Oproep Tommie Niessen een succes

Tommie Niessen, beter bekend als 'Tommie in de zorg', staakte niet toen heel veel verpleegkundigen vorige week deelnamen aan een staking in Utrecht waarbij ze aandacht vroegen voor meer loon, maar vooral voor vermindering van de werkdruk.

HELMOND - "Ik ben niet zo van het staken, we kunnen niet allemaal gaan staken en willen zeker niemand laten overlijden doordat er te weinig verpleegkundigen aan het werk zijn"! Niessen werkt als zzp'er in de wijkzorg en combineert dit sinds 2017 met een blog, lezingen en workshops over de zorg. Hij schreef ook een boek, met daarin veel voorvallen uit zijn dagelijkse werk.

Voor de staking deed hij een oproep met een ludiek alternatief, waarbij hij vroeg om een wit uniform of een laken met een tekst, zichtbaar buiten te hangen tijdens de stakingsdag. Getuige het grote aantal foto's dat hem van uit allerlei plaatsen werd toegestuurd, was het een geslaagde actie. De staking vorige week woensdag was vooral een manier om aandacht te vragen voor de werkdruk in de zorg. "Verpleegkundigen en andere zorgverleners hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel en melden zich niet snel ziek. Ze weten immers dat een er dan een open dienst ontstaat die weer door een collega moet worden ingevuld. Zo neemt de werkdruk verder toe. Meer salaris is even fijn, maar als de werkdruk niet omlaag gaat, gaat de uitstroom van jonge zorgverleners onverminderd voort. Die uitstroom betreft nu ongeveer een derde van de functies."


Mooi werk
Niessen vindt het werken in de zorg op zich mooi werk, maar de werkomstandigheden zijn slecht. "Als ik bij een cliënt ben die echt even wat extra aandacht nodig heeft, wil ik ook de tijd kunnen nemen om die aandacht te geven. Dat kan niet als ik alleen verantwoordelijk ben voor bijvoorbeeld zeven bewoners in een woning, waar de onrust toeslaat. Bij veel organisaties staat de cliënt centraal voor het beleid, maar eigenlijk moeten de medewerkers daarvoor centraal staan. Als medewerkers zich goed voelen, mee mogen denken, durven te zeggen wat ze denken en ook nee durven te zeggen, komt dat de zorg ten goede, daarvan ben ik overtuigd."

Toekomst
In de toekomst komen er steeds meer ouderen, die langer blijven leven. "We zullen de technologie en de digitalisering moeten omarmen. Met sensoren op koelkast- en toiletdeur kun je ouderen op afstand in de gaten houden. Met een tablet op een markante plek in de huiskamer kunnen familieleden communiceren met hun oudere familielid. Op die tablet kunnen ook de datum, het weer en de afspraken voor die dag worden vermeld." De boodschap van Niessen is duidelijk. Werken in de zorg is mooi, maar de werkomstandigheden zullen wel zo optimaal mogelijk moeten worden om de werkdruk te verlagen en zo meer mensen in de zorg te laten blijven werken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden