Foto: Koen Chatrou
Foto: Koen Chatrou (Foto: )

Koningin Máxima betovert Helmond

Onder toeziend oog van ruim 700 aanwezigen, waaronder Koningin Máxima en burgemeester Elly Blanksma, is op woensdag 20 november op hogeschool De Kempel het Helmonds Muziekakkoord ondertekend. In het convenant is vastgelegd dat er op alle Helmondse basisscholen structureel meer muziekles wordt gegeven. De ondertekening werd omlijst door een afwisselend programma, met veel ruimte voor muziek.

HELMOND - De spanning was van de gezichten van de bezoekers af te lezen. 'Is ze er al?' Direct na binnenkomst van Hare Majesteit koningin Máxima viel een groot deel van de spanning weg bij de aanwezigen. Met haar openheid en charme wist Máxima de zaal in te pakken.

De koningin, die zich al tien jaar inzet voor meer muziek in het primair onderwijs, genoot zichtbaar van alle optredens die haar werden voorgeschoteld. Van een schoolorkest van basisschoolleerlingen tot gitaarspelende en zingende pabo-studenten en een optreden van twee docenten van KunstKwartier. Het lied Halleluja zong de koningin zelfs uit volle borst mee.

150 jaar De Kempel
Na de symbolische ondertekening – de koningin gaf als erevoorzitter van Meer Muziek in de Klas samen met een basisschoolleerling een klap op een grote gong – volgde een rondgang door de school. Er werd niet voor niets voor De Kempel gekozen als ontvangstlocatie. Niet alleen wordt er op de Helmondse pabo veel aandacht besteed aan muziekonderwijs, ook bestaat de school dit jaar 150 jaar. Máxima sloot haar bezoek af met twee rondetafelgesprekken waaraan onder andere pabostudenten, docenten en basisschooldirecteuren aan schoven. Onderwerp van gesprek: de inzet van muzieklessen bij stages en de samenwerking tussen pabo's en conservatoria.

Een zwaai en een lach
Bij de aankomst van de koningin was het nog rustig rondom het schoolterrein. Bij haar vertrek was dat wel anders. Honderden mensen hadden zich verzameld rondom de uitgang van het gebouw om nog een glimp van Hare Majesteit de koningin op te vangen. Met een zwaai en een lach nam Máxima afscheid.

Meer muziekles
Daarmee kwam overigens geen einde aan de dag. De rest van de middag vond er op De Kempel een Muziekfestival plaats. En daar blijft het dus niet bij. Het is de bedoeling dat – nu het Muziekakkoord is ondertekend - er structureel meer muziekles wordt gegeven op het basisonderwijs. Muziek bevordert namelijk de creativiteit en expressie bij kinderen. In de afgelopen weken hebben steeds meer scholen, verenigingen en partners zich aangesloten bij het initiatief, dat is ontstaan uit een samenwerking tussen Hogeschool De Kempel en CultuurContact.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden