Foto ter illustratie van dit artikel.  Foto: Istock.
Foto ter illustratie van dit artikel. Foto: Istock. (Foto: Istock)

Iemand moet de 1e stap zetten

Kindermishandeling komt nog steeds voor en het is soms dichterbij dan gedacht. Jaarlijks zijn er in Nederland 119.000 kinderen slachtoffer van kindermishandeling. Kindermishandeling is niet alleen lichamelijk geweld, maar ook emotionele mishandeling of verwaarlozing.

HELMOND - Kindermishandeling kan blijvende psychische of lichamelijke schade veroorzaken. De gevolgen zijn groot, maar ook de schaamte kan groot zijn. Kinderen kunnen denken dat het misschien wel hun eigen schuld is. Maar dat is nooit zo, ook niet als ouders zeggen van wel. Ze kunnen zich hier machteloos of bang door voelen. Dat kan ook voor de ouder of verzorger gelden. Omdat zij er zelf vaak niet over durven te praten, is het heel erg belangrijk dat mensen in hun omgeving de mishandeling opmerken én er iets mee doen. Het is belangrijk dat het thuis weer veilig wordt en dat er hulp voor iedereen komt, want het geweld stopt niet vanzelf. De Week van de Kindermishandeling is dit jaar van 18 tot en met 24 november.

Wat te doen?

Bij een vermoeden van kindermishandeling in jouw omgeving, kun je het volgende doen:

- Praat erover met iemand die je vertrouwt

Vaak ben je niet de enige die iets heeft gemerkt. Iemand anders kijkt misschien op een heel andere manier naar de situatie. Samen kun je bespreken wat je het beste kunt doen.

- Praat met het kind zelf of met de ouders

Praten met ouders of kinderen om wie jij je zorgen maakt, is een grote stap. Je weet meestal niet precies wat er aan de hand is. En je wilt de ander niet kwetsen. Daarnaast kunnen kinderen of opvoeders zich misschien schamen en alles verborgen willen houden. Het kan ook voorkomen dat zorgen niet kloppen. Toch is het beter om daar achter te komen. Als er wel sprake is van kindermishandeling, kun je samen bespreken hoe je hier iets aan kunt doen.

-Vraag advies bij Veilig Thuis via: 0800-2000

Veilig Thuis is er voor iedereen die (in)direct te maken heeft met huiselijk geweld en kindermishandeling. Als je wilt kun je anoniem blijven. Je krijgt een medewerker aan de lijn die luistert, vragen beantwoordt en advies geeft.

Directe nood?
Directe nood? Neem dan contact op met de politie 0900-8844.

Is er sprake van direct gevaar, vertrouw je het niet of is er snel hulp nodig. Twijfel dan niet en bel de politie.

"Iemand moet de eerste stap zetten! Doe jij dat?"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden