UrbanMatterz Building Bridges. Foto: Hans van den Berkmortel.
UrbanMatterz Building Bridges. Foto: Hans van den Berkmortel. (Foto: Hans van den Berkmortel.)

UrbanMatterz praat over internationale samenwerking

Het bestuur van UrbanMatterz is op uitnodiging van Together In Pieces Interactive in Noord-Ierland geweest om (onder andere) te praten over een mogelijke internationale samenwerking.

HELMOND - Uit de vele gesprekken met tal van organisaties bleek dat Hiphop een verbindende kracht is binnen een gemeenschap die tot op het bot is verdeeld. Tekenend hiervoor is het verhaal van jeugdvrienden Geoff en Michael (beiden 50). Vol emotie deelden zij hun verhaal: tijdens de meest donkere periode in de geschiedenis van Belfast, vonden zij elkaar in hun gezamenlijke liefde voor HipHop. Terwijl om hen heen verschillende groeperingen elkaar naar het leven stonden, trokken zij de stad door met een gettoblaster en vloertje om daar waar kon te dansen. Het gaf hun richting en houvast. HipHop was hun redding in die moeilijke tijd.


Battles verbroederen
In een land waar de tegenstellingen nog steeds (zichtbaar en voelbaar) aanwezig zijn, is alle hoop gevestigd op de jeugd die verder kijkt en wil. HipHop kan daarbij een belangrijke rol spelen. De focus ligt namelijk op de gezamenlijke cultuur bestaande uit onder andere graffiti, b-boying, rap, sport en educatie en niet op onderlinge geschillen. Die worden op een creatieve manier uitgevochten binnen het competitieve element van HipHop ('battles' voor iedereen ongeacht leeftijd, ras, religie of afkomst.

Presentatie
Het bestuur van UrbanMatterz heeft een presentatie gegeven in de cityhall van (London)Derry: een stad vergelijkbaar met Helmond. De festivalvoorzitter van de stad en de city counselor hadden tal van vragen hoe in Helmond het concept ontwikkeld is en welke rol de gemeente hierin had. Ze waren vooral onder de indruk dat de stichting UrbanMatterz uit louter vrijwilligers bestaat, die hun specifieke kennis en vaardigheden belangeloos inzetten.

Diepe indruk
De rondleiding die het bestuur van UrbanMatterz kreeg in Oost en West Belfast heeft een grote indruk achtergelaten.
Tijdens de korte trip is gesproken met Noord Ierse beleidsmakers, jongerenwerk, enthousiaste vrijwilligers en bezorgde burgers. Ze waren het over één ding roerend eens: er is voor hen nog een lange weg te gaan. De stichting UrbanMatterz zet graag hun expertise en ervaring in, om hen te helpen de verbinding aan te gaan en de opgedane kennis(sen) en best practices te delen. Geen muren maar bruggen bouwen.

Wordt vervolgd dus!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden