Het schoolorkest en het koor van De Rakt tijden sde wekelijkse repetitie. Foto: Liesbeth van Sas.
Het schoolorkest en het koor van De Rakt tijden sde wekelijkse repetitie. Foto: Liesbeth van Sas. (Foto: Liesbeth van Sas)

Schoolorkest De Rakt speelt voor koningin Máxima

Koningin Maxima is woensdag 20 november aanwezig bij de ondertekening van het MuziekAkkoord Helmond op Hogeschool de Kempel. Met de ondertekening beloven 30 Helmondse basisscholen dat zij muziekonderwijs een vaste plek geven in hun programma. Andere betrokken partijen, zoals Hogeschool De Kempel, muziekverenigingen, culturele instellingen, diverse bedrijven en andere organisaties, beloven daar hun ondersteuning bij.

HELMOND - Kindcentrum De Rakt heeft al enkele jaren een eigen schoolorkest, dat onder leiding van juf Marieke wekelijks onder schooltijd repeteert. De kinderen hebben allemaal muziekles, bij Amicitia, Helmonds Muziek Corps of Kunstkwartier. Het orkest speelt op 20 november bij de ondertekening.

De wekelijkse repetitie begint met het stemmen en inspelen. Fabian en Roselie spelen gitaar, Alexander en Eva trompet, Victoria speelt piano, Marius de kleine trom, Lotte speelt dwarsfluit, Nikki saxofoon, Roselie trombone en Wessel cello.

Juf Marieke: "Het is heel leuk de kinderen samen zo enthousiast bezig te zien met muziek maken." En tegen de kinderen zegt ze: "Ik hoop dat jullie op 20 november jullie partij uit het hoofd kunnen spelen, zodat jullie ook een beetje naar het publiek kunnen kijken." Victoria uit groep 4 zit pas twee weken bij het orkest, vindt het heel leuk en het optreden voor koningin Maxima wel een beetje spannend. De meer ervaren Alexander uit groep 7 vindt het erg leuk om op school muziek te kunnen maken met andere kinderen. "Als iemand een foutje maakt, vind ik dat niet erg. Ik kan dan even helpen." Muziek is zijn hobby, maar het helpt hem ook om tot rust te komen als hij eens boos is. "Ik vind het optreden voor de koningin heel speciaal, maar ben niet zenuwachtig. Ik zal wel nette kleren aan trekken voor het optreden."

Dan zijn er nog de zeven koorzangers uit groep 5 van juf Miranda en juf Karin. Twee meisjes zitten bij het kinderkoor van Nutsz en een derde heeft zangles. De enige jongen in de groep verwoordt goed hoe hij het mogen optreden voor koningin Maxima vindt: "Vet!"

De kinderen kijken uit naar hun optreden, waarbij de live band van muzikanten van De Kempel hen zal ondersteunen.

De ondertekening van het 'Muziekakkoord' is onderdeel van het landelijk initiatief 'Meer muziek in de klas'. Koningin Maxima is erevoorzitter van het Platform Ambassadeurs Méér Muziek in de Klas.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden