Poppenspeler Benk Janssen uit Beek en Donk viert in 2020 zijn 50-jarig jubileum. Inzet: de dubbeldekker met het poppentheater.
Poppenspeler Benk Janssen uit Beek en Donk viert in 2020 zijn 50-jarig jubileum. Inzet: de dubbeldekker met het poppentheater. (Foto: Idor van Duppen.)

Benk Janssen 50 jaar poppenspeler

Wie bij Benk Janssen en Wilma van Doren binnenkomt gaat op zich een gewoon huis binnen. Toch vind je overal om je heen details die verraden dat dit de thuisbasis is van een heuse poppenspeler. Het is nog wat te vroeg, maar in 2020 viert Benk Janssen (68) zijn 50-jarig jubileum als poppenspeler.

BEEK EN DONK - Hoe komt iemand ertoe om poppenspeler te worden? Volgens Benk Janssen is het zaadje geplant in zijn prille jeugd: voorstellingen op het Heuvelplein en zijn juf op de kleuterschool.

Toen hij later als vrijwilliger hielp bij het kindervakantiewerk kwam de vraag of hij een idee had voor een activiteit in geval van regen. Dat werd een poppenkastvoorstelling. Benk Janssen had de smaak te pakken en ging als autodidactisch natuurtalent aan de slag. De eerste 13 jaar werkte hij samen met een partner. Nadat zijn mede-poppenspeler emigreerde ging hij solo verder.

Zijn betrokkenheid bij het kindervakantiewerk leidde ertoe dat hij een opleiding ging volgen in het jeugd- en jongerenwerk. Toen kwam het kabinet met de grote bezuinigingsoperatie Bestek '81 en kwam hij in de WW terecht. Hij verdiende wat bij met poppenspelen en toen zijn begeleider zag hoe vaak hij voorstellingen gaf zei hij 'Waarom maak je daar niet je beroep van?' Na enige tijd kwam hij met een ondernemingsplan dat de goedkeuring kon wegdragen van de Kamer van Koophandel en werd hij poppenspeler: Poppentheater Kris-Kras was geboren.

Gelukkig kreeg hij het steeds drukker. Aan de hand van een prent bouwde hij een Oudhollandse poppenkast na. Hij verzorgt zowel binnen als buiten voorstellingen en heeft de beschikking over een rijdend poppentheater, gebouwd in een echte Engelse dubbeldekker.

Zijn voorstellingen zijn gebaseerd op het klassieke Jan Klaassen- verhaal. Daartoe heeft hij de beschikking over een set authentieke houten poppen die ongeveer 75 jaar oud zijn. Benk Janssen: 'In de jaren 70 gebruikte ik veel zelfgemaakte poppen en zat Jan Klaassen een beetje in het verdomhoekje. Maar inmiddels viert de nostalgie hoogtij en heeft Jan Klaassen een echte comeback gemaakt.'

Gedurende de zomervakantie maakt Poppentheater Kris-Kras een tournee langs de campings. Omdat hij op veel locaties vaak terugkwam heeft hij regelmatig gespeeld voor meerdere generaties uit een familie. De voorstellingen van Benk Janssen zijn bedoeld voor kinderen van 4 tot 8 jaar, maar bij familievoorstellingen, zoals vorige week in het Speelhuis in Helmond, bestaat zijn publiek uit kinderen, uiteraard, maar ook uit hun ouders en grootouders.

De laatste jaren komt het poppentheater weer vaker op scholen. Voorstellingen zijn overigens niet alleen recreatief maar ook thematisch. In dat geval verzorgt hij dus 'een voorstelling op maat.'

Gaat er nog iets gebeuren in het kader van het jubileum? 'Dat is wel de bedoeling,' zegt Benk Janssen, 'ik ben er nog over aan het denken en speel met het idee van een festival.' Wordt dus vervolgd!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden