V.l.n.r. Ravi, Maud, Jedi, Linda en Aukje van basisschool De Zeilberg. Foto: Helmy van Dooren.
V.l.n.r. Ravi, Maud, Jedi, Linda en Aukje van basisschool De Zeilberg. Foto: Helmy van Dooren. (Foto: Ellen Boots)

Grootse ideeën door kleine bedenkers

Met een nieuwe flyer geeft Prodas meer bekendheid aan De Kinderraad. Hiermee biedt Prodas – stichting voor 24 basisscholen in Deurne, Asten en Someren – kinderen de kans om out-of-the-box-oplossingen te bedenken voor toekomstige maatschappelijke 'problemen'. Leerlingen zijn laaiend enthousiast, net als projectleider Kristel Berkvens. "Volwassenen blijken vaak veel te moeilijk te denken."

ZEILBERG In navolging van de Nationale Raad voor Kinderen startte Prodas in 2018 in samenwerking met Rabobank Peelland Zuid dit concept. Bedrijven of maatschappelijke organisaties brengen betekenisvolle, lokale vraagstukken van de toekomst in en kinderen uit de hoogste groepen van de basisschool laten daar hun verfrissende ideeën op los. Zo ook groep 8 van basisschool De Zeilberg. Vorig jaar, toen nog groep 7, werd hun gevraagd: Hoe het Zeilbergse buitengebied beter en toekomstbestendig maken?.

De Kinderraad werkt volgens een vaste methode naar oplossingen toe. Zo werd in Zeilberg als eerste het buitengebied verkend. Daarbij kwam onder andere naar voren: te weinig lantaarnpalen en te veel smalle wegen, waardoor je ook op de fiets bij een tegenligger moet uitwijken op grasstenen. "Zo ben ik wel eens met mijn pony uitgegleden", vertelt Ravi. Verder viel het grote aantal boeren in Zeilberg op en het besef dat die belangrijk zijn voor de voedselvoorziening.

Om het boerenvak aantrekkelijker te maken, bedacht de Zeilbergse jeugd een boerenschool. "Daar leer je dan dingen, die boeren in het echt allemaal doen", vertelt Linda. Verder bedachten ze activiteiten, die met het boerenleven te maken hebben.

De toenmalige groep 7 hield er een bedrijfsbezoek aan over bij De Vrolijke Koe, een zuivelboerderij van Josine en Koen van Leeuwen. Daar leerden ze dat boeren vroeg opstaan en hard werken.

De Zeilbergse Kinderraad hield ook een presentatie en wel op het gemeentehuis, in bijzijn van loco-burgemeester Marinus Biemans. Hij koppelde de haalbaarheid van de ideeën en de verschillende verantwoordelijken daarvoor, terug aan de kinderen. Een dergelijke verantwoording van de opdrachtgever achteraf is eveneens een vast onderdeel bij een vraagstuk aan De Kinderraad.

Na het project van zes weken met de hele groep 7 kwam er nog een vervolg met een deel van de groep. Vijf meiden gingen aan de slag op de woensdagmiddagen om de bedachte activiteiten ook écht uit te voeren. Ze organiseerden afgelopen september een dag voor basisscholen om met het boerenleven kennis te maken. Bij De Vrolijke Koe gingen kinderen aan de slag met bijvoorbeeld karnemelk maken en dartten, maar dan met hooivorken. Voorafgaand ontwierpen de meiden een poster en regelden ze t-shirts. En zo leerden ze ook veel over organiseren.

School 't Rendal en Lierop

Het volgende vraagstuk is voor 't Rendal. Wat heeft jong én oud nodig om over twintig jaar nog steeds in Lierop te wonen?

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden