Foto:

Blink start pilot gft in Apostelwijk

HELMOND - GFT (groente-, fruit-, tuinafval én etensresten) is namelijk voor 100% te recyclen tot nieuwe producten. Zo wordt van GFT-afval compost gemaakt dat weer gebruikt wordt bij de aanleg van plantsoenen of voor tuinbouw. Hoe meer GFT in de groene bak, hoe minder restafval in de verbrandingsoven terecht komt. In samenwerking met buurtvereniging Apostelwijk is Blink een proef gestart in de Helmondse Apostelwijk.

Omdat afvalscheiden best wat meer moeite kost, ging Blink persoonlijk de deuren langs en bood iedere 'Apostelwijker' een gratis biobakje aan voor in de keuken. "GFT-afval scheiden begint namelijk in de keuken en is eigenlijk heel gemakkelijk", aldus een actieve bewoner. Groenafval wordt nu verzameld in het biobakje dat op het aanrecht of in het keukenkastje staat.

"Wat we vaak zien is dat mensen wel weten dat ze afval moeten scheiden maar niet weten wat er nu wel of niet in de groene bak mag", aldus Mark Vaal, directeur bij Blink. "Zo weten veel mensen niet dat etensresten die je 's avonds overhoudt na het eten, ook gewoon bij het GFT mogen. En koffiedrab en koffiefilters kunnen er ook gewoon bij."
Om mensen daarbij te helpen heeft Blink een scheidingswijzer ontwikkeld waarop precies staat wat er wel en niet in de groene GFT-container mag. Verder deelde Blink een flyer uit met daarop uitleg over het doel van de pilot. Tijdens de informatieavond op 21 oktober in Zaal de Koning werd de pilot officieel geïntroduceerd en nam Mark Vaal de 'Apostelwijkers' mee in de wereld van het afval.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden