Wethouder Harrie Van Dijk, rechts van hem Maartje Vos, uiterst links Cathy de Jonge. De 2 andere dames zijn betrokken bij de Vooruitkomst.
Wethouder Harrie Van Dijk, rechts van hem Maartje Vos, uiterst links Cathy de Jonge. De 2 andere dames zijn betrokken bij de Vooruitkomst. (Foto: Liesbeth van Sas)

Probeerhuis Vooruitkomst heropend

LEVgroep-medewerkster Maartje Vos en vrijwilligster Cathy Jongen heropenden vrijdag met veel enthousiasme, het Probeerhuis Vooruitkomst in de Helmondse Elzaspassage. Het Probeerhuis was in 2017 ook al een jaar open.

HELMOND - Mooie levensgrote foto's van oudere mensen aan de muren, afgewisseld met leuke teksten als 'probeer het eens efkes' maken de binnenkomst plezierig. Er zijn wat afgeschermde hoeken gemaakt, zodat je als klant minder opvalt voor voorbijgangers. Overal is voldoende ruimte om dingen uit te proberen en er staan stoelen om rustig te kunnen zitten.

Wethouder Harrie van Dijk, verantwoordelijk voor zorg en welzijn in Helmond, hoopt dat veel mensen gebruik zullen gaan maken van deze bijzondere voorziening. "Persoonlijk advies en alle tijd krijgen om dingen uit te proberen, dat helpt mensen om goede keuzes te maken wat bij hen past om langer veilig thuis te kunnen blijven wonen."

In het Probeerhuis zijn heel veel hulpmiddelen aanwezig die allemaal uitgeprobeerd kunnen worden, zoals kousen- en kledingaantrekhulpen, toiletverhogers en douchekrukken tot speciaal bestek voor dementerenden. Er zijn ook allerlei technische hulpmiddelen, waarbij de digitale agenda al snel in het oog springt. Het is een scherm waarop de mantelzorger via een app informatie door kan geven aan de zorgvrager. Door het beeldscherm op een duidelijke plaats neer te zetten, is belangrijke informatie zichtbaar voor mensen met geheugenproblemen.

Het open en enthousiast vertellen over de hulpmiddelen en de persoonlijke aandacht van zowel Maartje als Cathy tijdens het uitproberen en daar de tijd voor nemen, kunnen de mensen helpen om een goede keus te maken. "Wij zijn geen winkel, maar kunnen wel doorverwijzen naar zaken waar de betreffende spullen te koop zijn. "We hebben er voor gekozen om op zaterdag open te zijn van 10.30 tot 13.30 uur omdat dan veel mensen toch al naar de stad komen. En verder zijn we open op afspraak. De ervaring leert ons dat mensen het prettig vinden als zij alle aandacht krijgen."

Deze middag is er iemand in de winkel die uitleg geeft over het nut van tussentreden als traplopen moeilijker gaat. "Meteen een traplift aan laten brengen, verergert de achteruitgang. Drie keer per dag traplopen houdt vooral je bil- en beenspieren op kracht en is van groot belang bij mobiel blijven op leeftijd. Met de tussentreden maak je de hoogte van de te nemen passen kleiner maar blijf je wel op kracht." Door het zelf te proberen, merk je dat het veel makkelijker is en vooral ook dat het eigenlijk automatisch goed gaat.

Bij de heropening zijn er vooral mensen uit de zorg aanwezig. "Wij hebben ook regelmatig leerlingen van zorgopleidingen over de vloer en geven ook lezingen of workshops. Hoe meer zorgverleners ons weten te vinden, hoe meer mensen we kunnen helpen om langer veilig thuis te kunnen blijven wonen".

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden