De inspiratiekoffer die gratis te leen is, is gevuld met 'stukskes' die het gesprek op gang brengen.
De inspiratiekoffer die gratis te leen is, is gevuld met 'stukskes' die het gesprek op gang brengen. (Foto: )

'Helmond in 100 stukskes' genomineerd

In Mierlo-Hout werd op een oude stortplaats grond gesaneerd waarbij vele vondsten werden opgegraven. Deze vondsten, veelal gebruiksvoorwerpen, vertellen veel over de geschiedenis van de stad in de jaren 30-50.

MIERLO-HOUT- Tijdens het schoonmaken van de vondsten, 'de stukskes' kwamen er bij stadsarcheoloog Theo de Jong en zijn collega's van het Erfgoedhuis veel herinneringen boven. Dat zette Theo aan het denken. Hoe mooi zou het zijn om niet alleen de vondsten te benoemen maar ook de persoonlijke verhalen erachter vast te leggen. Het idee om een boek uit te brengen waarin alle verhalen samenkomen was geboren. Hij zocht de samenwerking met Kunstkwartier en dat was het begin van Helmond in 100 stukskes. Er werden ooggetuigen, verhalenvangers en beeldvormers gevonden. Inmiddels zijn er al flink wat verhalen vastgelegd en krijgt het boek steeds meer vorm. Het boek wordt in oktober 2020 uitgegeven.

Tijdens het ophalen van de verhalen kwam het ware goud van 100 stukskes naar boven; mensen gaan aan de hand van de stukskes met elkaar in gesprek en halen samen bijzondere herinneringen en verhalen op. Want dan blijkt iedereen wel een herinnering te hebben aan de scherf van het zondagse servies. Om het gesprek op gang te brengen is er een speciale inspiratiekoffer ontwikkeld.

Door samenwerking met het Erfgoedhuis Eindhoven, Kunstkwartier Helmond, de Heemkundekring Helmont en de stichting Lang Leve Cultuur, Hart voor Ouderen, groeit het project steeds verder uit. De diverse exposities, de verhalenbundel en de inspiratiekoffer stimuleren om telkens meer verhalen los te weken over het verleden. Voor de jury één van de belangrijkste rekenen om het project te nomineren voor de Grote Archeologieprijs. "Wie had ooit kunnen denken dat andermans vuil zoveel teweeg zou brengen".

De prijs wordt 26 oktober uitgereikt in het Rijksmuseum in Amsterdam. Stemmen kan vanaf 1 oktober via de site van de grote archeologie prijs. https://www.grotearcheologieprijs.nl. Meer informatie over het project:

www.kunst-kwartier.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden