De Automotive Campus bestaat tien jaar en de auto viert haar 250 jarige verjaardag.
De Automotive Campus bestaat tien jaar en de auto viert haar 250 jarige verjaardag. (Foto: Juarth Marawael Jan Leihitu)

Dutch Automotive viert 250-jarig jubileum

Van de redactie

Volgende maand is het feest op de Automotive Campus. De Automotive Campus bestaat tien jaar en de auto viert haar 250 jarige verjaardag. Nicolas Cugnot reed in 1769 met zijn stoomauto rond in de omgeving van Parijs. Helaas reed hij Ttwee jaar later door een muurtje met als gevolg dat de investeringen in zijn toch wat vreemde project werden stop gezet. Wellicht nog belangrijker dan de twee hierboven aangegeven jubilea is het feit dat er een mijlpaal is bereikt in Helmond, namelijk honderd jaar autoproductie.

HELMOND - Een dikke honderd jaar na Cugnot begon de auto een serieuze concurrent te worden van de paardenkoets, tram en trein. Echter was nog niet bepaald welke aandrijfvorm de toekomst zou bepalen; er waren stoom-, benzine en elektrische auto's, maar in 1899 ook al hybride wagens. Deze zeer interessante tijd herhaalt zich op dit moment; er is een groot aanbod van verschillende aandrijflijnen, zoals net als in 1900, verbrandingsmotoren, hybrides en elektrische auto's, maar ook nog waterstof.

Elektrische auto's worden steeds meer concurrerend en de verwachting is dat de elektrische auto steeds meer terrein wint, maar dat de concurrentiestrijd met de verbrandingsmotor de komende jaren nog blijft bestaan, zeker als we ook nog kijken naar vrachtauto's. Op 5 oktober wordt flink uitgepakt. Er komt een groot paviljoen met bijzondere klassiekers. Daarnaast geven studententeams acte de présence door hun (race-) wagens te etaleren. Daarnaast zijn er presentaties van o.a. de DAF club Nederland over de Variomatic en van de Chrysler Classic Cars Club over het leven van voormalig Chrysler topman Lee Iacocca. Op het horecaplein staat ook nog het café de zachte G met interviews, optredens en entertainment. Tevens staan de deuren bij Fontys Automotive en Summa college open. Voorafgaand aan het feest onthult Wethouder Maas op vrijdagmiddag 4 oktober, om 15.30 uur, ter plaatse bij Kasteel / Smalle Haven, de expo "Helmond: een eeuw auto-industrie".

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden