Mia van Dijk, consulent Steunpunt Mantelzorg van de LEVgroep Deurne en Henk Driessen organiseren symposium voor mantelzorgers
Mia van Dijk, consulent Steunpunt Mantelzorg van de LEVgroep Deurne en Henk Driessen organiseren symposium voor mantelzorgers (Foto: )

Taboe rondom psychiatrie doorbreken

Henk Driessen uit Deurne houdt van taal én humor. Hij noemt zichzelf een 'schizotainer'. "Een schizofreniepatiënt die voor entertainment zorgt." Henks' idealen zijn echter bloedserieus. "Ik wil het taboe doorbreken rondom mensen met psychische en psychiatrische problemen en zorgen voor meer begrip." Mede daarom organiseert hij – in samenwerking met Mia van Dijk van het Steunpunt Mantelzorg van de LEVgroep Deurne – een symposium voor mantelzorgers die met deze problematiek te maken hebben.

DEURNE - Mede door het regisseren van symposia over én voor kwetsbare mensen wil Henk van betekenis zijn voor anderen. "En iets terugdoen voor mijn uitkering." Volgens Henk worden mensen met psychische problemen vaak 'uitgekotst door de maatschappij'. Hij merkt bijvoorbeeld dat sommigen hem één op één wel aanspreken, maar dat ze in gezelschap van anderen doen alsof ze hem niet kennen. Voor Henk een bewijs dat er nog steeds een taboe rust op de psychiatrie. Ook Mia van Dijk herkent dit. "Mantelzorgers die zorgen voor naasten met psychi(atri)sche aandoeningen, noemen die problemen vaak niet. Terwijl het juist zo belangrijk is er met anderen over te kunnen praten en zo te weten komen waar je de beste ondersteuning kunt krijgen." Henk Driessen zorgde zelf een tijdje voor een vrouw met borderline en weet dus uit eigen ervaring hoe zwaar mantelzorg kan zijn.

Zelf voelt hij zich gezegend met enkele goede vrienden en de positieve sociale controle in zijn buurt. Hij weet hoe belangrijk het is dat anderen ook in slechte tijden naar je omkijken. "Toen ik zelf ruim drie jaar in een psychiatrische kliniek zat, kreeg ik élke week van een lieve vrouw uit Vlierden een kaart. Deze was aan twee kanten volgeschreven. Ik durf gerust te zeggen dat ik er zonder haar kaarten misschien niet meer geweest was." Henk kan er 25 jaar later nog emotioneel van worden. Al is tegelijkertijd zijn humor nooit ver weg. "Wat die 150 kaarten alleen al aan postzegels gekost hebben!"

4 sprekers op symposium
Om al deze redenen is Henk dus kartrekker van het komende symposium. Er komen maar liefst vier sprekers. Zo doet een moeder – wiens zoon aan schizofrenie leidt en daarvoor opgenomen is – haar verhaal. Ook heeft een 16-jarig meisje de moed te komen praten over de mantelzorg voor haar moeder. Zij is een zogenaamd KOPP Kind (Kinderen van Ouders met Psychische Problemen). Verder komt psychologe Annemie Ruijs van Indigo Brabant aan het woord. Dit is een organisatie die (jonge) mantelzorgers begeleidt. Tenslotte is Tanja Nabben te gast, die een documentaire maakte over een vrouw die 40 jaar lang mantelzorgster was voor haar zus.

Woensdag 25 september
De gratis bijeenkomst voor mantelzorgers van mensen met psychi(atri)sche problemen is woensdag 25 september. Gerardushuis, Parkstraat 2, Deurne-Walsberg: 19.30 tot 21.30 uur. Mogelijkheid om na te praten. Inloop: 19.00 uur. Iedereen is welkom.

Meer berichten