Britse carriers in Haageind van Deurne op weg naar Gemert. Foto: National War Museum.
Britse carriers in Haageind van Deurne op weg naar Gemert. Foto: National War Museum. (Foto: National War Museum)

Verspreiding bevrijdingsvuur De Peel

De Peelgemeenten ontsteken op donderdag 19 september vanaf 19.00 uur, het bevrijdingsvuur van De Peel. Vanaf de Markt in Asten zal het vuur uitwaaieren over 7 Peelgemeenten. Iedereen is hierbij welkom. Na de ceremonie brengen de aanwezige burgemeesters, gilden en lopersgroepen het vuur naar hun gemeente waar het ontstoken zal worden op de dag van de bevrijding. Het is de eerste keer dat de Peelgemeenten samen het bevrijdingsvuur zullen ontsteken.

Het bevrijdingsvuur van Bayeux wordt vanuit Eindhoven De Peel binnen gedragen. Voor Eindhoven is het een van de mooiste traditionele feesten van het jaar: het ontsteken van het bevrijdingsvuur op het Stadhuisplein op 18 september. Dit jaar haakt de Peel, in het kader van 75 jaar bevrijding, ook aan. Het vuur wordt op woensdag 18 september in Eindhoven opgehaald, naar Ommel gebracht waar het zal overnachten in de kerk. Hoewel Someren in 1944 als eerste van de Peelgemeenten is bevrijd, zal de ceremonie, vanwege de kermis in Someren, in Asten plaatsvinden.

Lopers uit de Peelgemeenten halen op 19 september om 18.45 uur het bevrijdingsvuur op in Ommel voor de ceremonie op de Markt in Asten. Henk van Moorsel, wethouder in Asten, zal de drager zijn van de fakkel. De lopers zullen vooraf gegaan worden door militaire jeeps en de Gemert Firebrigade Pipes & Drums. Op de Markt ontsteekt burgemeester van Asten, Hubert Vos, het bevrijdingsvuur. Een afvaardiging van alle aanwezige gilden en schutterijen legt vervolgens de hernieuwde eed van trouw af aan de aanwezige burgemeesters. Hierna is het de beurt aan de burgemeesters van de Peelgemeenten om ieder een fakkel te ontsteken aan het bevrijdingsvuur.

De brandende fakkel wordt doorgegeven aan de lopers van de diverse gemeenten. Onder tromgeroffel van de gilden zullen de lopers op pad gaan om het vuur naar hun gemeente uit te dragen. De bevrijding zal symbolisch als een lopend vuurtje door De Peel gaan.

Het ontsteken van het bevrijdingsvuur belooft een kleurrijke manifestatie te worden, die opgeluisterd word door de Gemert Firebrigade Pipes & Drums en de trompettisten Maartje en Marlotte Brouwers.

Het ontsteken van het Bevrijdingsvuur is een initiatief van de Death Valley De Peel in samenwerking met de Gemeente Asten. Het project wordt ondersteund door de Peelgemeenten.

De ceremonie is gratis toegankelijk, en vindt plaats op de Markt in Asten voor het Gemeentehuis.

De plechtigheid vindt plaats tussen 19.00 uur en 21.00 uur

Het ontsteken van het Bevrijdingsvuur is tevens de start voor de vele activiteiten in De Peel rondom 75 jaar bevrijding.

Bekijk www.deathvalleydepeel.nl voor het actuele programma.

Meer berichten