Struikelstenen vormen een blijvend aandenken.
Struikelstenen vormen een blijvend aandenken. (Foto: )

Helmond viert 75 jaar bevrijding

Woensdag 25 september is het precies 75 jaar geleden dat Helmond is bevrijd van de Duitse bezetting. Dit viert de stad met een uitgebreid programma voor en door inwoners.
Burgemeester Blanksma staat het liefst met zoveel mogelijk inwoners stil bij de bevrijding: "Al 75 jaar vieren wij met elkaar de vrijheid, en geven wij die vrijheid door aan onze kinderen en kleinkinderen. De vrijheid om te kunnen zijn wie je wilt zijn, dat is geen vanzelfsprekendheid. Dat is iets om te koesteren. Velen hebben er 75 jaar geleden een hoge prijs voor moeten betalen. Er zijn in de stad tientallen initiatieven ontstaan rondom 75 jaar vrijheid en dat vind ik prachtig om te zien. Ik zie dat de vrijheid onze inwoners en daarmee onze stad verbindt!"

In samenwerking met verschillende organisaties en stichtingen in de stad is een divers programma tot stand gekomen voor jong en oud. De activiteiten en evenementen besteden ieder op eigen wijze aandacht aan het thema vrijheid door te herdenken, te eren, en door verhalen of muziek te delen. Onderdeel van de bevrijdingsviering is het bevrijdingsvuur dat van evenement tot evenement wordt overgedragen en daarmee alle deelnemende wijken in Helmond symbolisch met elkaar verbindt.

Op www.helmondvrij.nl staat het volledige programma.

Onthulling
Struikelstenen

Heemkundekring Helmont heeft het initiatief genomen om de Joodse- en Sinti slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog met struikelstenen te herdenken. Op relevante plaatsen in de binnenstad zullen herdenkingsstenen in het trottoir worden geplaatst voor de woonhuizen waarin de slachtoffers leefden.

25 september: Steenweg - De ceremonie voor de Joodse familie Koppel start om 14.30 uur voor het pand Steenweg 10 met burgemeester Elly Blanksma, Bert Kuijpers, violiste Liv Tempelaars, Miel Andriesse. Rabbijn Simcha Steinberg spreekt een gebed uit.

25 september: Maurickplantsoen - De ceremonie voor Sinti familie Hanstein begint om 15.40 uur aan het Maurickplantsoen met burgemeester Blanksma, Lalla Weiss, Wim Hanstein, Jan Beckers, Lodewijk den Breejen. Er zijn acht struikelstenen bijeen gebracht in één grote herdenkingssteen. Ook wordt ter nagedachtenis aan de zigeunerrazzia van 16 mei 1944 een monument onthuld.

26 september: ontvangst vanaf 09.00 uur in Wijkhuis De Fonkel, om 09.40 uur start de rondwandeling, waarbij door wethouder de Vries struikelstenen worden onthuld op de locaties : Heistraat 70 om 10.00 uur, Molenstraat 194 om 11.00 uur, Hoogeindsestraat 4 om 12.00 uur.

De verhalen van de Joodse- en Sinti slachtoffers zijn te lezen in het boek '...Niet vergeten...Struikelstenen in Helmond' wat vanaf 26 september voor 6,95 te koop is bij Heemkundekring Helmont en De Ganzenveer.

Meer berichten