Het verwoeste huis. Bron: M. Coolen sr.
Het verwoeste huis. Bron: M. Coolen sr. (Foto: M. Coolen sr.)

Geronk in de nacht

De Engelsen begonnen al snel na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog met het bombarderen van strategische doelen in Duitsland. Het geronk van vliegtuigen die vanuit Engeland op weg waren naar Duitsland was in Nederland vaak horen. Zo ook op de avond van 23 mei 1940 in Mierlo-Hout, twee weken na het begin van de oorlog.

De 58-jarige Alex Heldens kijkt rond middernacht uit zijn woonkamerraam. Hij woont in Mierlo-Hout, op de hoek van de Kardinaal van Enckevoirtstraat en de Zuid Parallelweg. Zijn vrouw Frida Heldens en zijn zoon liggen op boven te slapen.Buiten op straat staan nog drie anderen mannen te kletsen, Sjef Spoormakers, Franks van de Kimmenade en Harrie Smits. Britse vliegtuigen vliegen laag over het dorp. Een van de vliegtuigen blijft boven Mierlo-Hout rondcirkelen. De reden is niet duidelijk, zou hij afkomen op de zaklampen waarmee de drie mannen de lucht in schenen? Of ziet hij de oude schilderswagen verderop aan voor Duits luchtafweergeschut? Plots wordt er een lichtkogel afgevuurd, gevolgd door een grote knal. De bom slaat in waar de drie mannen staan te praten, en ze zijn op slag dood. Ook Alex Heldens, die bij het raam stond, overleeft het niet. Zijn vrouw en zoon die boven lagen hebben meer geluk, maar blijven zonder man en vader achter.

Na de oorlog gaan geruchten rond dat de bom bedoeld zou zijn voor Arthur Seyss-Inquart, de Rijkscommissaris van het bezette Nederland en zou tijdens zijn reis van Duitsland naar Nederland, in mei 1940, een stop hebben gemaakt bij de Duitse en nazi-gezinde Fritz Potzler. Deze woonde toevallig in een huis vlakbij dat van Alex Heldens. Het is dan ook niet gek dat het verhaal ontstond dat de bom voor Seyss-Inquart bedoeld was.

Voor familie en vrienden bleef het jarenlang onduidelijk waarom de bom precies op die straathoek in Mierlo-Hout gevallen was. Zo ook voor de kleinzoon van Alex Heldens, die naar zijn opa is vernoemd. Na lange zoektochten in de Britse archieven werd een belangrijke ontdekking gedaan. Het vliegtuig werd achterhaald; een Brits vliegtuig dat werd bestuurd door de Canadees Wilfred John Lewis.Nu kon ook de opdracht voor de piloot achterhaald worden: het vernietigen of ontsporen van treinen zodat de spoorlijnen geblokkeerd werden. Kleinzoon Alex was niet verbaasd: het huis van zijn opa lag aan het spoor, op nog geen 100 meter van de spoorwegovergang over de toenmalige Helmondseweg (nu Mierloseweg), een belangrijke doorgaande weg van Eindhoven naar Helmond. Dat het een Engelse en geen Duitse bom was die doel miste en daarmee het leven van zijn opa nam maakt het voor hem wel extra pijnlijk. Het herdenkings- en bevrijdingsmonument Mierlo-Hout herinnert aan de gebeurtenis op 23 mei 1940.

Dit verhaal is gebaseerd op het onderzoek van Jeroen Koppes van het STIWOT.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden