Zaterdag 7 september is er vanaf 18.30 uur een grootse herdenking in de Koepelkerk in Lierop. Foto: Harrie van der Sanden.
Zaterdag 7 september is er vanaf 18.30 uur een grootse herdenking in de Koepelkerk in Lierop. Foto: Harrie van der Sanden. (Foto: Harrie van der Sanden)

75 jaar bevrijding in Mierlo en Lierop

Mierlo werd 21 september 1944 bevrijd van de bezetter. Leden van de Heemkundekring Myerle zijn al enkele jaren bezig met het verwezenlijken van een herinneringsplaquette voor alle burgerslachtoffers, die in Mierlo vielen. De plaquette zal onderdeel uit gaan maken van het bevrijdingsmonument dat bij gelegenheid van het 50-jarig bevrijdingsfeest bij de bibliotheek geplaatst werd.

Alleen al bij de bevrijding in 1944 vielen bij gevechten op Den Brand dertien onschuldige burgerslachtoffers.

Colonne
Op dinsdagmorgen 17 september wordt om 09.00 uur in Mierlo voor de kinderen van de basisscholen in zaal denheuvel een PowerPoint presentatie gegeven over Market Garden.Deze dag trekt ook weer een colonne van circa 60 militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog door Mierlo en stilhouden bij de Oorlogsbegraafplaats van de Gemenebest aan de Geldropseweg in Mierlo.

Een groot gedeelte van de colonne is vanaf 10.30 tot 11.30 uur in de Mierlose Dorpsstraat te bezichtigen. De kinderen uit de bovenbouw van de vijf Mierlose basisscholen brengen een bezoek aan de colonne. Een deel van de colonne stopt voor een 'meeting' bij het Oorlogskerkhof in Mierlo. Een ander deel houdt een uurtje halt in Geldrop. De precieze locatie, ergens in het centrum, wordt nog bekendgemaakt. De voertuigen rijden uiteindelijk naar de Vlagheide bij Schijndel waar het basecamp is te bezichtigen.

Lierop 7 september
Ook stichting Lierop 825 is druk bezig om de vijfjaarlijkse herdenking weer te organiseren. In 1974 vond deze voor het eerst plaats bij het toen geplaatste Frank Doucettemonument in de Frank Doucettestraat.

In de eerste van september vinden veel activiteiten plaats met name ook samen met basisschool 't Rendal, die het Frank Doucettemonument hebben geadopteerd. Voor alle activiteiten heeft Lierop 825 samenwerking gezocht met een gemeentelijke werkgroep onder leiding van burgemeester mevrouw Dilia Blok en de werkgroep Death Valley de Peel, die gecoördineerd wordt door het Museum Klok&Peel in Asten. Naast gastlessen op basisschool 't Rendal zal er op donderdag 5 september om 12.00 uur een kinderherdenking plaatsvinden bij het Frank Doucettemonument.

Zaterdag 7 september zal vervolgens de grootse herdenking plaatsvinden. Om 18.30 uur is een H. Eucharistieviering in de Koepelkerk van Lierop. Na de viering in de kerk gaan fanfare en slagwerkgroep St. Willibrordus alle genodigden en belangstellenden voor naar het Frank Doucettemonument.

Vanaf 19.30 uur begint in de open lucht de grote herdenking. Thema van de herdenking is 'Vrijheid geef je door'!. Tijdens deze plechtige herdenking zingt mannenkoor A Capella een aantal toepasselijke liederen. Met het neerleggen van een aantal kransen wordt een eerbetoon gebracht.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden