Een scene foto uit de vorige voorstelling van NEST. Foto: Dave van Hout.
Een scene foto uit de vorige voorstelling van NEST. Foto: Dave van Hout. (Foto: )

NEST speelt 'Human Conditions'

Theatergroep NEST speelt zondag 8 september haar eerste buitenvoorstelling 'Human Conditions' op het Speelhuisplein in Helmond. NEST bestaat uit een groep van negen volwassen cursisten van Kunstkwartier Helmond.

HELMOND - Het afgelopen jaar hebben zij elke donderdagavond theaterlessen gevolgd en is door middel van improvisaties een bewegingsvoorstelling ontstaan. Regisseur Dorot Sobczyk: "Een theaterzaal was niet meer vanzelfsprekend toen Zaal Scala als mogelijkheid voor onze voorstelling wegviel. Dat gegeven gecombineerd met de wens vanuit Kunstkwartier om kunst aan de stad te verbinden vormde voor mij de uitdaging en een kans om te onderzoeken hoe ik met theatergroep NEST op locatie in de stad een voorstelling kon maken. Ik geloof erin dat verhalen en kunst in de hedendaagse drukke tijden meer dan noodzakelijk zijn in onze samenleving. We leven steeds meer in kant en klare concepten en zijn zo druk dat we soms vergeten te leven, te ademen. Er is ruimte nodig voor stilte, verbeelding, verwondering, en verbinding. Mijn droom is dat deze voorstelling gaat leven in de stad, op het plein, tussen de mensen. De stad als decor en haar inwoners als medespelers."

Dorot stelde haar spelers aan het begin van het cursusjaar de vraag: 'waar voel je je thuis in je stad, en welke plek bezorgt je een onprettig gevoel?' Vervolgens maakte ze, op zoek naar een decor, een toer langs de genoemde plekken in Helmond met de verhalen van de spelers in haar achterhoofd. Uiteindelijk koos ze voor het Speelhuisplein: "De onmogelijk grote buitenwereld, die heel erg 'af' voelt en waar alles in beweging is, leeft, knokt, scheurt, en ademt."
"Het is spannend om zo theater te maken. Soms werkten de improvisaties binnen fantastisch, maar vervlogen ze buiten op het grote plein. Het was ontzettend leuk om in de laatste fase vooral buiten te werken. We hebben bijzondere dingen meegemaakt: mensen die bleven kijken, feedback gaven, lachten of zich verbaasden in het voorbijgaan. Er waren zelfs mensen die vroegen of ze even mee mochten doen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden