Esther Coolen en haar kat Billie. Inzet: honden Puck en Aaltje. Foto: Idor van Duppen.
Esther Coolen en haar kat Billie. Inzet: honden Puck en Aaltje. Foto: Idor van Duppen. (Foto: Idor van Duppen)

Animal Care España bestaat 20 jaar

Wie bij Esther Coolen binnenloopt wordt begroet door twee hondjes en drie katten. in het dagelijks leven werkt zij voor Het Speelhuis, maar zij is ook actief als vrijwilliger voor de stichting Animal Care España (ACE), waar zij eindverantwoordelijke is voor de adoptie van katten in Nederland. Zij legt huisbezoeken af en stuurt anderen op pad.

HELMOND - De trieste verhalen op de website van ACE maken duidelijk waarom de stichting de ondersteuning weet te krijgen van veel vrijwilligers. Toen de hond van Esther Coolen zeven jaar geleden ziek werd stond er net een verhaal in het dagblad over de stichting ACE. Via de website zocht Esther een hond uit die zij ook mocht adopteren.

De stichting is door de Belgische Fabienne Paques en de Nederlander Ton van den Broeck opgericht. Zij was met haar man Dirk naar Spanje en verhuisd en zij trokken zich het lot aan van de vele verwaarloosde honden. Honden en katten worden in Spanje vaak gewoon op straat gezet of achtergelaten bij een verhuizing, met alle gevolgen van dien. De Spaanse overheid heeft als oplossing de zogenaamde 'dodenstations' bedacht waar ze alle overlast gevende honden laten inslapen.

De stichting bestaat 20 jaar en runt in Spanje twee asiels. Voor 1200 honden en katten vindt ACE ieder jaar een nieuw thuis. Dit jaar hebben ze de 22.222ste hond kunnen plaatsen.

Wat Esther Coolen destijds zo aansprak was de goede manier waarop ACE alles regelt. De dieren zijn allemaal goed onderzocht en gezond, ze hebben een paspoort, zijn gechipt, én altijd gecastreerd of gesteriliseerd. Esther Coolen: "We halen de dieren naar hier, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze zich ook nog eens gaan voortplanten. Er zijn al genoeg honden en katten die opgevangen moeten worden." Haar werk voor ACE gaat eigenlijk altijd door: "Ik check iedere dag mijn mails en ook op vakantie gaat de laptop mee."

ACE plaatst foto's met het verhaal van de hond of kat op de website. Adoptanten die interesse tonen krijgen een huisbezoek van een vrijwilliger om na te gaan of ze geschikt zijn om een dier te houden. In dat geval kunnen de adoptanten de hond of kat kopen. Daarna wordt het dier naar zijn adoptiegezin in België, Nederland of Oostenrijk overgevlogen. Ook na de adoptie houdt ACE nog een vinger aan de pols.

De stichting heeft geen winstoogmerk, dus het geld is alleen bedoeld om alles draaiende te houden. Dat doet ACE met 300 vrijwilligers in Nederland, België en Spanje. Voor de mensen die een hond of kat adopteren houden zij ieder jaar een reüniedag op een afgezet terrein met allerlei kraampjes. Ester Coolen: "Het is voor iedereen leuk om al die dieren weer gezond en wel terug te zien." Dit jaar is de reüniedag op zaterdag 7 september in Nederland en zondag 8 september in België.

ACE is altijd op zoek naar vrijwilligers en opvanggezinnen voor tijdelijke opvang. Wie interesse heeft kan terecht op de website: www.ace-charity.org/nl

Meer berichten