Joop van Stiphout is de bedrijfsleider van Super Sociaal. Foto: Liesbeth van Sas.
Joop van Stiphout is de bedrijfsleider van Super Sociaal. Foto: Liesbeth van Sas. (Foto: Liesbeth van Sas)

Super Sociaal wil meer bekendheid

Joop van Stiphout zich zich al zijn hele arbeidzame leven in om Helmonders, die dat nodig hebben, hulp te bieden door ze aan werk te helpen. Ook in het realiseren van het armoedebeleid van de gemeente Helmond speelt hij al jaren een rol.

HELMOND - In de afgelopen vijf jaar gaf hij een grote impuls aan de al meer dan vijftien jaar bestaande natuurtuin De Bundertjes door er onder andere een winkel en een terras bij te maken en er medewerkers aan te nemen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die daar een zinvolle en gewaardeerde bijdrage leveren.

Ook was Van Stiphout als projectleider betrokken bij de verhuizing van de supermarkt Super Sociaal van het voormalige EDAH-terrein naar de huidige locatie aan de Engelseweg 127. Hij is er nu bedrijfsleider, heeft enkele vaste krachten in dienst en er zijn zo'n vijftien tevreden vrijwilligers actief, die zich gewaardeerd voelen. Bij binnenkomst in de supermarkt vallen meteen de overwegend gele vloer en de blauwe muren op. Het personeel is onlangs in het nieuw gestoken met geld van de goede-doelen-actie 'Graag gedaan'. De ruim tweehonderd basisproducten staan overzichtelijk gerangschikt en er zijn ruime looppaden. Het overgrote deel van de producten komt uit België, omdat het daar het goedkoopst is.

Trots vertelt Van Stiphout. "Het is voor iedereen met een gemeentelijke inkomensverklaring van de gemeente Helmond mogelijk om hier een klantenpasje te krijgen en hier boodschappen te doen. De prijzen liggen hier gemiddeld 30% lager dan in de goedkoopste supermarkt." Helmonders in de schuldhulpverlening met een klein weekbudget, kunnen hier tegen een extra gereduceerd tarief van 20 tot 25% van de winkelwaarde ook boodschappen komen doen.

Joop van Stiphout weet ook veel producten, vooral vers brood, groenten en fruit, gratis of voor weinig geld van ondernemers uit de regio te betrekken. Hij is altijd op zoek naar de goedkoopste producten om zijn klanten zo veel mogelijk waar te kunnen bieden voor hun geld. "Ik weet dat er nog heel veel mensen de weg naar deze winkel niet gevonden hebben, we hebben nog ruimte voor veel meer klanten en als het nodig is, gaan we vaker open!"

In de afgelopen twee jaar maakte hij van de lege werkkeuken achter in het gebouw een sociaal restaurant voor dezelfde doelgroep, Ratatouille. Twee keer per week krijgen er een kleine 40 mensen voor 2,50 euro een driegangen-menu geserveerd. Met ingang van 1 juli van dit jaar is Joop van Stiphout daarmee gestopt en ook Natuurtuin de Bundertjes heeft hij teruggegeven aan SMO. Geïnspireerd door zijn werk bij natuurtuin de Bundertjes gaat hij proberen ook gezonde tussendoortjes voor kinderen in zijn assortiment te krijgen.

Super Sociaal, supermarkt voor minima, is geopend op dinsdag en woensdag tussen 10.00-16.30 uur en op donderdag tussen 10.00-17.30 uur.

www.supersociaal.nl

Meer berichten