Gijs Frieling aan het werk aan zijn mural. Foto: Studio5700.nl
Gijs Frieling aan het werk aan zijn mural. Foto: Studio5700.nl (FotoStudio5700)

Artist Talk bij Museum Helmond: kunstenaar Jonas Van der Haegen en muralist Gijs Frieling

HELMOND - Kunstenaars Jonas Van der Haegen en Gijs Frieling houden een Artist Talk met het publiek op zondag 25 augustus van 14.00-16.00 uur in de tentoonstelling 'Call to Action' in Kunsthal Helmond. Bezoekers zijn welkom om hierbij aanwezig te zijn, zij vernemen op deze manier meer over de kunstenaars en het verhaal achter hun kunst te zien in de tentoonstelling. Conservator Frank Hoenjet is aanwezig om toelichting te geven op de expositie. Ook verzorgt Hoomrun Dance Studios een drietal demonstraties breakdance/freestyle (14.15, 15.00 en 15.45 uur). Toegang tot de Artist Talk is gratis exclusief een entreekaart voor Kunsthal Helmond. Op www.museumhelmond.nl vind je meer informatie over het museumprogramma en praktische info als openingstijden en tarieven.

De 22-jarige Belgische kunstenaar Jonas Van der Haegen trakteert je in de tentoonstelling 'Call to action' op een actuele totaalervaring in de video-installatie 'Fuck My Life' (2018). In een knuffelbare omgeving bombardeert Van der Haegen de kijker met confronterende beelden uit een door oppervlakkigheid en exposure gedomineerde internetwereld. De installatie is een bijtend, humoristisch commentaar op de hedendaagse ongelimiteerde internetconsumptie en calls to action.

Muralist Gijs Frieling (Amsterdam, 1966) heeft een 25 meter lange muurschildering gemaakt in de tentoonstellingszaal. In dit werk gaat hij onder meer een dialoog aan met kunstwerk Cannonball Heaven (van de Brits-Afrikaanse kunstenaar Yinka Shonibare). Daarnaast laat hij zich inspireren door Vlisco-dessins. Frielings persoonlijke familiegeschiedenis is nauw verbonden met Nederlands-Indië. Frieling heeft de muurschildering, behalve samen met assistenten, ook aangebracht met hulp van zijn neven en nichten, de achter-kleinkinderen van zijn grootmoeder. In dit kunstwerk zitten familiebanden zo in vele lagen verweven.

Call to Action
Deze zomer presenteert Museum Helmond de tentoonstelling Call to action: over vrijheid, macht en onmacht. Te zien tot en met 8 september in Kunsthal Helmond (F.J. van Thielpark 7 in Helmond). Aan bod komen verschillende visies op thema's als vrijheid, macht en onze relatie tot het koloniale verleden. De expositie toont een aantal beeldbepalende, serieuze en soms humorvolle kunstwerken uit de periode 1980 tot heden. De titel Call to action slaat op de (internet)marketingstrategie om mensen te verleiden tot directe actie (veelal een productaankoop), maar verwijst ook naar de bereidheid tot activisme, kritische reflectie en protest.

Call to action toont werk van beroemdheden en nieuwe talenten waaronder Rammellzee (VS), Dondi White (VS), Blade (VS), Jonas Van der Haegen (B), Dave de Leeuw (NL), Ulla-Stina Wikander (S), Risk Hazekamp (NL), Rob Hornstra (NL), Justine Kurland (VS), Laurent Fiévet (F), Cristina de Middel (E), Yinka Shonibare (GB), Yael Bartana (IL/NL), Gijs Frieling (NL) en Paul Segers (NL).
Dagelijkse vertoning van de cultfilm over de vroege periode van Graffiti en hiphop in New York: WILD STYLE uit 1982 van Charlie Ahearn.

Meer berichten