De achterzijde van het klooster met  zuster Madeleine. Op deze foto is goed het gebruik van verschillende stenen te zien. Foto: Liesbeth van Sas.
De achterzijde van het klooster met zuster Madeleine. Op deze foto is goed het gebruik van verschillende stenen te zien. Foto: Liesbeth van Sas. (Foto: Liesbeth van Sas)

Zuster Madeleine geeft rondleidingen in Missieklooster

Het Missieklooster Heilig Bloed, gelegen aan de Kloosterdreef in het Aarles Broek, bestaat al sinds 1903. Tijdens de ruim een uur durende rondleiding vertelt zuster Madeleine met veel overgave en humor aan de ongeveer 25 deelnemers van alles over de geschiedenis van het klooster in Aarles Broek en het leven van de zusters.

AARLE-RIXTEL - De geschiedenis van de 35 hier wonende zusters, uit Nederland, Oostenrijk en Duitsland begint in Afrika. In 1882 stichtte een Oostenrijkse Trappist, Pater Abt Franz Pfanner het trappistenklooster Mariannhill bij Durban in Zuid-Afrika. De zwijgende monniken kregen al in 1885 hulp van moedige jonge vrouwen, die breed inzetbaar waren en een leven van gebed en werk wilden gaan leiden om zo Gods liefde en barmhartigheid aan de mensen door te geven: De Missiezusters van het Kostbaar Bloed. "In plaats van een bruidsschat brengen zij een beroep mee!"

Bij de eerste aanblik van de achterzijde van het klooster valt meteen op dat er verschillende kleuren steen zijn verwerkt. De oorspronkelijke langgevelboerderij werd steeds uitgebreid, er werden hele stukken aan- en bijgebouwd. Vanwege de ligging in het laagland, is de begane grond omhoog gebracht, te zien aan de grijze stenen.

Voor elke maaltijd in de eetzaal, de refter, is er een eucharistieviering in de kapel. Tijdens het bezoek aan de kapel richten de ogen van de bezoekers zich al snel op de bijzondere glas-in-lood-ramen. De kleuren rood, groen en geel staan voor gebed, werk en het Goddelijke (ora et labora, ter ere van God). Het klooster herbergt ook een museum, met vele bijzondere aanwinsten uit de 21 landen waar zusters werkzaam zijn. Het streven is om in 2021 een nieuw groter museum te openen in de huidige wasserij. In het museum is heel veel te zien, ook voor jonge kinderen. "De kinderen mogen overal aan zitten, als ze maar voorzichtig zijn."

De kloostertuin is voor een groot deel vrij toegankelijk via de ingang van de naastgelegen Brabantse Kluis en de jonge veestal. In de tuin is een Mariagrot, waarin een kaarsje opgestoken kan worden. Er zijn enkele korte wandelingen uitgezet met de toepasselijke namen biggetjesroute en koeienpad. De deelnemers aan de rondleiding mogen ook een bezoek brengen aan de veertien staties van de kruisweg en het klooster- kerkhof met aan het einde een mooi groot mozaïek wat de Verrijzenis verbeeldt; een bijzonder samengaan van natuur, kunst, rust en geloof.

Op meeleefdagen kunnen vrouwen er achter komen of ze mogelijk zuster zouden willen worden, door met de zusters mee te bidden, te eten en te werken en uitleg te krijgen. Ook kunnen er eucharistievieringen bijgewoond worden.

Voor vragen of aanmelden rondleidingen: Herberg de Brabantse Kluis, tel. 0492-468110.

Voor informatie of aanmelden meeleefdagen of eucharistievieringen: Missieklooster Heilig Bloed, tel. 0492-461324 of

www.missieklooster.nl

Meer berichten