Daan Hooglugt is er helemaal klaar voor. Van 22 tot en met 27 augustus laat hij zich van zijn beste kant zien in Rusland. (Foto's: World Skills).
Daan Hooglugt is er helemaal klaar voor. Van 22 tot en met 27 augustus laat hij zich van zijn beste kant zien in Rusland. (Foto's: World Skills). (Foto: )

Daan uit Lierop vertegenwoordigt 'ons'

Daan Hooglugt uit Lierop vertegenwoordigt ons land tijdens de 45e editie van WorldSkills, het 'WK voor beroepen' dat van 22 tot en met 27 augustus plaatsvindt in Kazan, Rusland. Daan maakt deel uit van Team Nederland: 30 talentvolle jongeren, allen nationaal kampioen in hun vak. Op zaterdag 10 augustus kwam Team NL en supporters voor de laatste keer voor vertrek bij elkaar in Soest.

LIEROP - In Kazan strijden meer dan 1.600 deelnemers uit ruim 60 bij WorldSkills International aangesloten landen/regio's in 56 beroepen voor een plek op het erepodium. Ons land doet mee in 27 vakrichtingen (beroepen), waaronder patissier, metselaar, stukadoor, bloembinder, meubelmaker en lasser. Experts, afkomstig uit het bedrijfsleven en van scholen, trainen en begeleiden de deelnemers. Voor het eerste doet ook een vmbo leerling mee aan de WorldSkills Junior wedstrijd gastheer/gastvrouw. Ook vertegenwoordigen twee mbo studenten Nederland tijdens de Future Skills wedstrijd Industry 4.0..

In het Kazan Expo International Exhibition Centre in Kazan worden door de organisatie 400.000 bezoekers verwacht tijdens de vier wedstrijddagen. Onderdeel van het evenement is een driedaagse conferentie over economische en technologische trends, beroepsonderwijs en ontwikkelingen in de arbeidsmarkt. Dit maakt WorldSkills tot het grootste beroepenevenement ter wereld. Op het evenement komen veel internationale prominenten uit de politiek, het bedrijfsleven en het beroepsonderwijs, onder wie een delegatie uit Nederland. Naast het aanmoedigen van Team NL wisselen zij de laatste kennis uit op het gebied van o.a. beroepsonderwijs en vakmanschap.

De deelnemers hebben zich gekwalificeerd door deelname aan Skills Heroes, de vakwedstrijden voor het mbo. In het schooljaar 2019/2020 doen vrijwel alle mbo-scholen mee aan de nieuwe editie vakwedstrijden. Inmiddels vindt deelname plaats door studenten van 900 opleidingen in 55 wedstrijdrichtingen. Zij maken kans om zich tijdens voorrondes, kwalificaties en het NK tijdens Skills The Finals (4-6 maart 2020 Leeuwarden) te kwalificeren voor de volgende lichting van Team NL. Die selectie zal deelnemen aan EuroSkills, het EK voor beroepen dat in september 2020 plaatsvindt in Graz, Oostenrijk.

Daan leert bij ROC ter Aa en werkt bij Bouw Infra Mensen Mierlo. Hij doet aan Wall and Floor Tiling.

Meer berichten