Hanny Sanders achter de toonbank in haar winkel. 1 maart stopt ze met de zaak.
Hanny Sanders achter de toonbank in haar winkel. 1 maart stopt ze met de zaak. (Foto: Liesbeth van Sas)

Hanny Sanders vindt het goed geweest: 'Ik ga de klanten missen'

Hanny Sanders stopt op 1 maart 2020 met haar winkel Sanders Bijoux in de Elzaspassage in Helmond. Ze is dan zeventig jaar en vindt dat een goed moment om te stoppen. (geschreven door Liesbeth van Sas)

HELMOND - Als 10-jarig meisje zei ze al tegen haar ouders dat ze later winkeljuffrouw wilde worden. Haar vader vond dat ze moest doen wat ze fijn vond. "En dus heb ik gedaan wat ik wilde: eerst in de parfumerie en later in de bijouterie gewerkt." In 1964 startte ze in parfumerie Apollo in Eindhoven, het tegenwoordige Douglas.

Daarna kwam ze naar Helmond en werkte bij Wittenboer, naast de alom bekende toko Nobels. Ze zou al die jaren in de Elzaspassage blijven werken, zij het wel op verschillende locaties. Eerst was de heer Wittenboer haar baas; toen hij scheidde, kreeg de zaak de naam Amie en werd zijn ex-vrouw de baas. Toen kwamen er, naast parfumerie, ook sieraden in de verkoop.

Gelosjie
17 jaar geleden nam Sanders twee winkels over, een in Geldrop en een in Helmond. Dat kostte haar anderhalf miljoen gulden: Sanders Bijoux. Met de winkel in Geldrop is ze vijf jaar geleden al gestopt. "Het leuke aan het werken in mijn winkel is het contact met de klanten. Toen ik pas in Helmond kwam, verstond ik het dialect nog niet, ik wist echt niet wat een 'gelosjie' was. Als klanten een dialect spreken, heb ik altijd meteen een aanknopingspunt met de vraag waar ze vandaan komen."

Jammer
Een klant komt binnen en Sanders helpt haar op haar gemak. De klant vindt het jammer dat de zaak uit Helmond gaat verdwijnen. "Maar ik kom zeker nog een keer terug, voordat u weggaat", vertelt ze. Sanders vindt dat ze op een geweldige plek zit, op het pleintje bij Delifrance en Durlinger. Ze kan smakelijk vertellen over grappige voorvallen, zoals die keer dat een vrouw met haar man een ketting wil komen kopen. Als zij hem om heeft, vraagt de man of ze de ketting mooi vindt. Als zij 'ja' zegt, geeft hij als onverwacht antwoord: 'Dan madde morge wir gaan kieke'.

Tandenborstel
Dat klanten zich in de winkel op hun gemak voelen, blijkt als een echtpaar binnenkomt. De vrouw informeert of haar horloge aan een halsketting schoongemaakt kan worden. Volgens Sanders is het sieraad niet vies, maar van brons en is dit de normale kleur. Dan wil de man nog weten of zijn horloge waterdicht is. Als hij het afdoet, vertelt hij ook nog even dat hij de band altijd poetst met een tandenborstel. Mevrouw Sanders gaat haar klanten missen en zij haar. Gelukkig hebben zij en haar man sinds kort een zwarte labrador, waar ze mee wil gaan wandelen. Vol trots vertelt ze dat in oktober haar eerste kleinkind geboren wordt. Ze is vast van plan daar van te gaan genieten.

Meer berichten