Sporten is voor Ed Roeters uit Helmond erg belangrijk.
Sporten is voor Ed Roeters uit Helmond erg belangrijk. (Foto: Liesbeth van Sas)

Ed Roeters levert topprestaties

Liesbeth van Sas

'Handbiken houdt me fit'

Sporten is voor Ed Roeters uit Helmond erg belangrijk nadat hij op 5-jarige leeftijd bij een ongeluk zodanig gewond raakte, dat hij nauwelijks meer kan lopen. Met zijn 60 jaar heeft hij bij een medische inspanningstest de artsen versteld doen staan van zijn conditie en zijn fitheid. Voorheen sportte hij als rolstoelbasketballer op topniveau; de laatste tien jaar sport hij nog steeds op hoog niveau als handbiker. Daarbij beweeg je de pedalen met je armen.

HELMOND - Dat hij in juli bij een handbikewedstrijd in Tirol met in totaal 150 deelnemers, waaronder professionele topsporters, als eerste de finish bereikte op de top van de Kaunertal gletsjer maakt hem trots. "Het was een parcours van 21 kilometer, met af en toe hellingspercentages van 12%!" Roeters rijdt nog maar drie of vier wedstrijden per jaar, hij wil zich niet meer bijna wekelijks hoeven focussen op gaan voor de winst.

Als voorbereiding traint hij normaal bij De Hup in Mierlo op de band; voor deze wedstrijd ging hij een aantal keer naar Limburg om de heuvels op te gaan. Twee weken geleden won hij nog het criterium van Delden, waarna hij daar meedeed aan de Vierdaagse voor handbikers. Normaal rijdt hij er 70 km per dag, maar vanwege het weer werd de grootste afstand 25 km. "Maar ik ben gewoon verder gereden, elke dag toch zo'n 50 km gebiked. Verder gaat het daar ook echt om gezelligheid, is eigenlijk een sportieve vakantieweek."

Als rolstoelbasketballer bij Racing Rowic Dordrecht heeft hij vroeger zo'n twintig jaar topsport gedaan. Met die club werd hij een aantal keren Nederlands kampioen, twee keer Europees kampioen en zelfs een maal wereldkampioen. De levensgrote foto aan de muur in zijn woonkamer brengt hem mooi in beeld.

Handbiken is een hobby, die hij al jarenlang beoefent. Hij begon er al mee toen hij nog intensief basketbalde. "Na de wedstrijd op zaterdag, ging ik op zondag lekker naar buiten met de fiets." Hij werkte tot zijn vijfenvijftigste fulltime bij KPN. Nu is hij al weer vijf jaar thuis en de laatste tien jaar houdt hij zich fanatiek bezig met het fietsen. "Het houdt me fit, ik kan het beste uit mezelf halen en ik ben lekker buiten in de natuur."

Verschillen

Er is een verschil tussen een aankoppelbike en een vastframe handbike. Roeters heeft beiden aangeschaft. Bij een aankoppelbike koppel je het voorste gedeelte aan een rolstoel en zit je dus rechtop. Bij een vastframe handbike zit je laag bij de grond op je knieën, kun je je romp verder voorover buigen en harder fietsen.

"Ik denk dat een aantal mensen die ik in een scootmobiel zie rijden, ook in aanmerking zouden kunnen komen voor een aankoppelbike. Ik denk dat het meer actief voortbewegen een positieve impuls zou kunnen geven aan hun gezondheid." Wie meer wil weten, kan contact met Roeters opnemen via:

sportinged@hotmail.com

Meer berichten