Wim: "Mijn zoon zat op school en hij zei op een bepaald moment: 'Pap, als je zo doorgaat, zie je me niet meer afstuderen'."
Wim: "Mijn zoon zat op school en hij zei op een bepaald moment: 'Pap, als je zo doorgaat, zie je me niet meer afstuderen'." (Foto: )

Wim's leefstijl op de schop

Dat een gezonde leefstijl goed voor je is, wist je natuurlijk al. Wim Tilburgs uit Helmond is daarvan het levende bewijs. Hij veranderde zijn voedingspatroon en stopte daardoor binnen twee dagen met insuline. Nu wil hij andere mensen inspireren om hetzelfde te doen. (van indebuurt.nl)

HELMOND - "Je kunt zo ongeveer de helft van alle ziektes oplossen door wat dingen aan te passen", zegt Wim, die zelf last had van diabetes. Bij Wim zelf ging de knop om in 2015. Het lukte hem om te stoppen met medicijnen en om tien kilo af te vallen in een maand tijd.

Dat deed hij door te starten met een ketogeen dieet, waarbij hij geen brood, rijst en pasta meer eet. Wat voor hem de druppel was? "Mijn zoon zat op school en hij zei op een bepaald moment: 'Pap, als je zo doorgaat, zie je me niet meer afstuderen'. Ik was er echt slecht aan toe. Behalve diabetes had ik ook last van een posttraumatische stressstoornis uit mijn diensttijd in Libanon én een burn-out. Ik dacht: dit gaat zo niet langer. Dus ging ik googelen en kwam ik uit op het ketogeen dieet."

Hoewel veel artsen het afraden om veel vet te eten, doet Wim dat juist wel. "Mijn dokter zei dat het ontzettend ongezond was, maar ik was vastbesloten. In het ketogeen dieet zit bijvoorbeeld roomboter, vlees, eieren, vis en noten. Je mag dan nog best veel, behalve vulmiddelen zoals brood, pasta en rijst. Nee, ik mis niks aan eten. Ik vond Chinees altijd heel lekker, maar nu eet ik ook gewoon lekkere dingen. En daarbij: ik voel me fitter dan dertig jaar geleden, dus het heeft nut."

Slapen
Wim veranderde zijn voedingspatroon, ging meer bewegen en slaapt inmiddels acht uur per dag in plaats van korter. "Dat lukt niet iedereen, je moet echt de motivatie hebben. Ongeveer 3% van de mensen kan het wél uit eigen wil. Met begeleiding kan ongeveer de helft van de diabetespatiënten zo'n verandering aan. Ik wil ze daarbij helpen, onder andere met mijn Stichting Je Leefstijl als Medicijn. In heel Nederland, maar natuurlijk in het bijzonder in Helmond. Het is jammer dat de gemeente daar geen subsidiepotje voor heeft, want dan zou ik nog veel meer mensen in onze stad kunnen helpen. Op de lange termijn is het bovendien goedkoper dan alle medicijnen en onderzoeken in het ziekenhuis."

Meer berichten