Je hebt 'm vast wel eens gezien: dit blauwe object aan de Kanaaldijk N.W. vlak bij het kasteel. (Foto: indebuurt.nl).
Je hebt 'm vast wel eens gezien: dit blauwe object aan de Kanaaldijk N.W. vlak bij het kasteel. (Foto: indebuurt.nl). (Foto: )

Weer 'n mysterie opgelost

Je hebt 'm vast wel eens gezien: dit blauwe object aan de Kanaaldijk N.W. vlak bij het kasteel. Het is behoorlijk opvallend en springt meteen in het oog als je erlangs loopt of rijdt. Misschien vraag je je iedere keer weer af: wat is dat nou eigenlijk precies voor ding, en waar werd het voor gebruikt? Om je te verlossen van deze vragen, lees hier het antwoord.

HELMOND - Om meer te leren over het object nemen we contact op met Industrieel Atrium. Marc Swinkels van het museum kan ons meer vertellen. "Het is een centrifugaalpomp", legt hij uit. Een wat?! Een centrifugaalpomp is een soort turbopomp die vloeistof rondpompt met een draaiend rad.

Het is een van de meest gebruikte pompen. Zo lezen we op Wikipedia: "De pomp wordt gebruikt in de procesindustrie, maar ook in de winning en zuivering van drinkwater en de verwerking van afvalwater en wordt ook vaak toegepast op baggerschepen." Tegenwoordig zijn dit soort pompen een stuk kleiner. De versies van nu passen zeker vier keer in de blauwe versie aan het kanaal.

En dit exemplaar dan?
Terug naar Marc, want hij weet nog veel meer over dit specifieke exemplaar. "De pomp is geproduceerd in 1904 door de voormalige Koninklijke Nederlandsche Machinefabriek v/h E.H. Begemann uit Helmond (een ijzergieterij een de Zuid-Willemsvaart, red.). Het werd daarna gekocht door het Hoogheemraadschap van Delfland en is gebruikt in het gemaal dat in Delfgauw staat." Een gemaal zorgt ervoor dat het water in een bepaald gebied op het juiste peil blijft door het water van een lager naar een hoger niveau te brengen.

Opnieuw in Helmond
Inmiddels is de pomp weer in Helmond en staat het te shinen bij het kanaal. De pomp is daar neergezet in 2006, weet Marc te vertellen. "Oorspronkelijk was het de bedoeling om het te plaatsen op het middenterrein van het Boscondocomplex bij het Frans Joseph van Thielpark." Waarom juist daar? Dat is de plek waar ooit de machinefabriek van E.H. Begemann stond. Toch staat de pomp nu op een andere locatie.

Marc weet waarom: "Omdat de bewoners en omwonenden van het appartementencomplex hiertegen bezwaar hebben gemaakt is de plek aan het kanaal gekozen. Daar waar nu de pomp staat."

Meer berichten