Deze geavanceerde houtoogstmachine kan nauwkeurig en precies werken. FOTO: Staatsbosbeheer.
Deze geavanceerde houtoogstmachine kan nauwkeurig en precies werken. FOTO: Staatsbosbeheer. (Foto: Staatsbosbeheer)

Boswerkzaamheden in natuurgebied Beestenveld

Staatsbosbeheer is half juli gestart met de boswerkzaamheden in natuurgebied Beestenveld in de Rips.

DE RIPS - De werkzaamheden zullen verspreid in hele bos plaatsvinden. Het zagen vindt plaats met oogstmachines en neemt ongeveer een maand in beslag. Plaatselijk kunnen de werkzaamheden voor overlast zorgen, doordat wandel- en ruiterpaden minder goed begaanbaar zijn.

Duurzaam bosbeheer
Houtoogst vindt plaats door dunning en verjonging. In Beestenveld wordt in een deel van het bos gedund. Bij dunning worden er bomen weggehaald om de andere bomen meer ruimte te geven om goed verder te groeien. Daarnaast kunnen op plaatsen waar er na de dunning licht op de grond komt spontaan nieuwe bomen ontkiemen. Dat heet natuurlijke verjonging. Hierdoor blijft er ook voldoende afwisseling in leeftijd van de bomen.

Voor kwaliteitshout treft Staatsbosbeheer regelmatig maatregelen in het bos. Rechte bomen zijn bijvoorbeeld het meest geschikt om planken van te zagen. Daardoor kunnen ook toekomstige generaties hout als hernieuwbare grondstof blijven gebruiken. De opbrengst van de houtverkoop wordt gebruikt voor het beheer van alle natuurgebieden van Staatsbosbeheer.

Werkzaamheden
Het werk in het bos gaat het hele jaar rond. Van het zetten van stippen, het inventariseren van de dieren, tot de houtoogst zelf met machines. Staatsbosbeheer werkt zorgvuldig voor plant en dier. Dat betekent dat voor aanvang van de werkzaamheden wordt bekeken of er bijvoorbeeld dassenburchten of broedbomen van roofvogels aanwezig zijn in het werkgebied. En als die er zijn, worden er maatregelen genomen om deze te beschermen.

De paden kunnen tijdelijk minder goed begaanbaar zijn doordat ze stuk gereden zijn door het werkverkeer. De paden worden zo snel mogelijk hersteld. Het herstelwerk wordt gedaan zodra het werk klaar is en in een periode dat de paden goed droog zijn.

Meer informatie:

www.staatsbosbeheer.nl

Meer berichten