Angelique en Tonnie van Deursen met hulphond Dirk. Foto: Liesbeth van Sas.
Angelique en Tonnie van Deursen met hulphond Dirk. Foto: Liesbeth van Sas. (Foto: Liesbeth van Sas)

Niet zwijgen over seksueel misbruik

Angelique van Deursen werd vanaf haar vierde jaar stelselmatig seksueel misbruikt door haar vader en later ook door haar opa en moeder. Om voor zichzelf alles op een rijtje te krijgen, schreef ze alles op. Samen met Maria Genova heeft Angelique daarna nog vele maanden gewerkt en herschreven wat heeft geresulteerd in het boek 'Het Duivelskind'.

HELMOND - Haar vader was overdag een strenge, meedogenloze man, die haar vaak pijn deed en haar opsloot in een kleine donkere kast, terwijl haar moeder er niet tegen ageerde. "Maar 's nachts kwam hij naar me toe en fluisterde me toe, dat ik zijn lieve kleine poppedijne was, waarna hij zich aan me vergreep. Omdat mijn moeder het toeliet, kon het misbruik jarenlang doorgaan. Omdat ik het tegen niemand mocht vertellen, begreep ik wel dat er iets niet goed was, maar wat wist ik niet."

Op school voelde Angelique zich betrekkelijk veilig, hoewel ze wel gepest werd vanwege haar kleding. "Vergeleken met mijn leeftijdsgenootjes zag ik er belachelijk uit: ik moest van mijn vader jurkjes met ruches dragen, terwijl spijkerbroeken en t-shirts toen al heel normaal waren. Bij gym werd ik altijd als laatste gekozen; ik dook altijd weg of liep weg als ze een bal naar mij gooiden, omdat ik vaak dingen naar mijn hoofd gegooid kreeg door mijn vader."

Hoewel Angelique veel onverwerkte herinneringen met zich meedroeg, heeft ze jarenlang gewerkt. Eerst bij de Albert Heijn aan de Dijksestraat als hulp bij het brood en de kaas, later bij Super de Boer in Brouwhuis. Ze beheerde daar de kaasafdeling en verkocht brood. "Omdat ik achter de toonbank stond, voelde ik me daar veilig." Ze genoot vooral van de contacten met de klanten, die aardig waren tegen haar.

Op een gegeven moment kreeg ze te veel last van de stress, veroorzaakt door alle nare herinneringen aan haar verleden van mishandeling en seksueel misbruik, die ze alsmaar probeerde weg te stoppen.

In 1998 trouwde ze met Tonnie, die haar dag en nacht met veel liefde en begrip terzijde stond. Hij werkt bij Huijbregts Groep en die toont zich een zeer sociaal werkgever. Toen Angelique aangaf het zo niet meer te willen, bleek hulphond Dirk haar redding. Dirk voelt het als de spanning bij Angelique te hoog oploopt en zorgt dan dat ze uit de stressvolle situatie kan ontsnappen. Sinds februari 2018 heeft ze via de WMO van de gemeente een scootmobiel gekregen. Dat was binnen 2 weken geregeld, net als een pasje voor de Taxbus. Dat alles gaf Angelique de regie over haar eigen leven weer terug. "Ik kan zelf mijn boodschappen doen, waarbij Dirk mijn steun en toeverlaat is. Ik ben erg blij dat ik Dirk zelf kan uitlaten nu."

Tegenwoordig doet ze vrijwilligerswerk binnen de wijkraad Brouwhuis en bij wijkblad De Corridor. Daar bewaakt ze haar eigen grenzen, durft nee te zeggen en is ze blij met de waardering die ze ondervindt. Sinds een aantal jaren geeft ze lezingen voor hulpverleners over seksueel misbruik.

Meer berichten