De heer Ton Las op het balkon van zijn appartement in Helmond.
De heer Ton Las op het balkon van zijn appartement in Helmond. (Foto: Idor van Duppen.)

75 jaar bevrijding: Ton Las maakt de puzzel compleet

Het moment van de herdenking dat Zuid-Nederland 75 jaar geleden werd bevrijd nadert. Soms duiken verhalen op die zeer bijzonder zijn. De geschiedenis van de heer Ton Las uit Helmond is wel heel merkwaardig. Louter toeval bracht hem in contact met het enig overlevende bemanningslid van een vliegtuig dat werd neergeschoten, enkele honderden meters van de bakkerij van zijn vader, bij Nijmegen.

HELMOND - Ton Las heeft inmiddels de zeer respectabele leeftijd van 92 jaar bereikt. Zijn werk bracht hem naar Helmond, maar zijn verhaal over de oorlog speelt zich af in Beuningen en, vreemd genoeg, op Majorca. Op 23 juni 1943 stortte een Lancaster neer in Beuningen, vlakbij de bakkerij van de vader van de toen 15-jarige Ton Las. Zes bemanningsleden kwamen om, een zevende wist zicht te redden met zijn parachute, en werd later door de Duitsers gevangengenomen en afgevoerd.

Later probeerde Ton Las de namen van de bemanningsleden te achterhalen. De zoektocht naar het bemanningslid dat de crash had overleefd liep echter dood. De naam was niet te achterhalen. Dat wil zeggen tot 1981.

Ton Las en zijn vrouw waren op vakantie in Majorca en waren aan het rondtoeren. Ze waren even de benen aan het strekken en een man met dochter op de fiets wenste hen 'good morning.' Iets verderop kwamen zij elkaar weer tegen en raakten zij in gesprek. De man vertelde dat hij in 1943 in Nederland bij Nijmegen was neergeschoten en als enige de crash had overleefd. Hij wist echter niet precies waar hij was neergekomen, die gegevens had hij thuis liggen; hij beloofde ze op te sturen..

Ton Las, zijn vrouw, en de Engelse familie brachten enkele leuke dagen met elkaar door op Majorca en twee dagen na thuiskomst lag een brief uit Engeland in de bus. Hij, Ted Williams, was met de parachute geland in de tuin van de familie Jansen, Molenweg 218 in Nijmegen. Ton Las ging meteen kijken maar kon nummer 218 niet vinden. Uiteindelijk kwam hij toch bij een familie Jansen terecht die het verhaal meteen herkende. De arts die Ted Williams had verzorgd werd erbij gehaald - het bleek de oude huisarts van Ton Las te zijn, die hem meteen herkende.

Vervolgens is Ton Las op zoek gegaan naar de plaats waar de omgekomen kameraden van Ted Williams lagen begraven. Dat bleek in Uden te zijn. Hij heeft de graven gefotografeerd en de foto's naar Engeland gestuurd. Een jaar later bracht Ted Williams een emotioneel bezoek aan zijn vrienden in Nederland, aan de plaats waar hij was geland en uiteraard aan de graven van zijn omgekomen bemanningsleden.

Toeval of niet? Een kleinzoon van een van de omgekomen bemanningsleden, Tim Barlow, was bezig met een boek over het neerstorten van de Lancaster en zocht getuigen en de naam van de overlevende. Via een archiefonderzoek kwam hij uit bij de naam .......Las. Met hem heeft Ton Las de puzzel compleet gemaakt.

Meer berichten